BIST 10.178
DOLAR 32,36
EURO 34,64
ALTIN 2.385,84
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'liler bu fıkraya çok gülüyor!

Bu fıkra bildiğiniz fıkralardan değil. Konu referandum... İçeriği oy tahminleri... AK Partililer anlatıyor, MHP'liler gülüyor...

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
Referanduma 30 gün kala siyasi gündemi Başbakan Erdoğan ile CHP lideri arasındaki polemikler belirliyor. Bunların yanı sıra MHP’nin tabanının nasıl oy vereceğiyle ilgili tartışmalar da az değil. Özellikle iktidar partisinden sık sık MHP’nin yüzde 60-70 oranında "evet" oyu vereceği yönünde açıklamalara şahit oluyoruz. Bazı belde belediye başkanlarının bu süreçte “evet” istifaları da bu açıklamalara tuz biber oluyor. Peki MHP bu gelişmeleri nasıl yorumluyor? MHP tabanında söylendiği gibi bir rahatsızlık var mı? Referandum çalışmaları nasıl gidiyor?

Bu soruları MHP’nin ağır toplarından Genel Sekreter Cihan Paçacı ile konuştuk. Paçacı bazı belde belediye başkanlarının istifalarını, “daha iyi hizmet almak için iktidar partisine yönelme” olarak gördü ve çok ciddiye almadı. Hatta diğer partilerdeki tartışmaları ima ederek MHP’nin bu konuda daha sağlam durduğunu iddia etti.

Paçacı'nın en ilginç yanıtı ise, “Tabanın yüzde 60-70 oranında evet diyeceği” iddialarına yönelik oydu. Soruyu gülümseyerek karşılayan Paçacı parti olarak bu iddialara çok güldüklerini belirterek, “Fıkra gibi” yorumu yaptı. MHP’nin ideolojik bir parti olduğunun altını çizen Paçacı, iktidar partisinin MHP tabanını tanımadığını ileri sürerek, “MHP’den evet oyu çıkmaz” iddiasında bulundu.

Referandum sürecinde iktidar ve ana muhalefet partisi kadar miting yapmayan MHP’nin neden bunu tercih ettiğiyle ilgili sorumuza ise Paçacı’nın yanıtı ilginç oldu. MHP teşkilatının mikro düzeyde yüzyüze bir çalışma içinde olduğunu söyleyen Paçacı, "40 derece sıcağın altında insanları toplamak günahtır" dedi.

İşte Paçacı’nın sorularımıza yanıtları:

- MHP’li bazı belediye başkanları Evet oyu vereceğini söyleyerek partisinden istifa ediyor. Bu istifaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Belediye başkanları, özellikle belde belediye başkanları zaman içinde seçildikleri partiden ayrılabiliyor. Muhalefet partisinden seçilmişse iktidar partisinden de hizmet alamıyorsa ayrılıp iktidara yönelebiliyor. Referandum ayrılmak için iyi bir gerekçe. İktidar partisine giderken onların da hoşlarına gidecek bir gerekçe oluyor. Ciddiye almamak gerek.

MHP TABANINDAN EVET ÇIKMAZ

- İktidar partisinden MHP tabanının evet oyu vereceği yönündeki iddiaları nasıl yorumluyorsunuz?

AKP kendisinden emin olamadığı için başka siyasi partilerin tabanı ile oynamaya çalışıyor. Bu hareketin tabanını tanımıyor. MHP tabanı inançlı ve bilinçli bir tabandır. Bizim tabanımızı herhangi bir siyasi partiye oy veren bir vatandaş olarak göremezsiniz. Daha ideolojik bir yapıdır. Yüzde 60’lar… Fıkra gibi şeyler. Her siyasi partide mevcut yönetime karşı uzak kalan ona muhalefet edenler vardır. Bu MHP’de de vardır ama diğerlerine göre daha azdır.
Daha ideolojik bir yapıya sahibiz. Bunu parti yöneticiliği kimliği ile söylemiyorum. MHP tabanından evet çıkmaz. Lidere bağlı teşkilata bağlı bir yapıdır MHP.

ASIL AKP’DEN NE KADAR HAYIR OYU ÇIKACAK?

Yandaş basında CHP MHP tabanında şu kadar fire verecek haberleri okuyoruz. Asıl yanıtı aranması gereken konu AKP tabanından ne kadar hayır verileceği. O söylenmiyor. Son seçimlerde aldığı oya baktığımızda mevcut seçmeni tek bir görüşe sahip seçmenden oluşmuyor. Oradaki kırılma önemli.

40 DERECE SICAKTA MİTİNG GÜNAH

- CHP ve AK Parti hergün bir ilde miting yapıyor. MHP’nin programlarında ise daha çok ziyaretleri görüyoruz. Bunun nedeni nedir?

Ramazanda 40 derece sıcakta oraya toplamak günahtır. Onun yerine iftar sonrası biraz daha serin saatlerde yapılacak çalışmalar doğru olur. Biz birebir görüşme yöntemini uyguluyoruz. Çok sayıda arkadaşımızı görevlendirdik. Gruplar halinde mikro seviyede çalışıyorlar. MHP teşkilatı yüzyüze birebir çalışıyor. Doğrusu da budur. Sayın Genel Başkan da ziyaret ve mitinglerin yanı sıra bu süreçte özellikle tv programları ile çalışmaları sürdürecek.

REFERANDUM SONUCU NE OLACAK?

-Referanduma 30 gün var ama bugünden nasıl bir sonuç görüyorsunuz?

Hayır çıkacak diye tahmin ediyorum. Trakya, Marmara, Ege ve Akdeniz büyük çoğunlukla hayırcı. Karadeniz başa baş olsa, Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu belki evet ağırlıkla olacak. Kıyı bölgelerinin nüfus ağırlığını düşündüğümüzde hayır çıkacak.