BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,13
ALTIN 2.302,01
HABER /  GÜNCEL

MHP'den 'tek tip kıyafet'e tepki! Ben de 1 yıl giydim...

MHP Milletvekili ve Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Atilla Kaya, darbeciler ve terör sanıkları için getirilen tek tip kıyafet uygulamasına tep;ki gösterdi. Kaya, 1980 darbesi sonrası cezaevlerinde tek tip kıyafete ülkücüler olarak çok direndiklerini hatırlattı.

Abone ol

MHP İstanbul Milletvekili ve Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Atilla Kaya, OHAL kapsamında çıkarılan son iki kanun hükmünde kararnameye (KHK) tepki gösterdi ve 'Hukuk devletinin tabutuna son çivi çakıldığını' savundu. Kaya, tek tip kıyafet için hükümet tarafından yapılan 'toplum istiyor' savunmasını da eleştirdi ve "Çocuk istismarcılarına istemiyor mu?" diye sordu.

12 EYLÜL'DE 1 YIL BEN DE GİYDİM: 12 Eylül döneminde de uygulanan ve birçok eyleme yol açan tek tip kıyafeti uygulamasının KHK ile tekrar getirilmesine tepki gösteren Kaya, 12 Eylül askeri darbesinden sonra 9. Kolordu Askeri Cezaevi'nde tutuklu olarak kaldığını ve yaklaşık 1 yıl tek tip kıyafet giydiğini hatırlatıp şunları söyledi:

O DÖNEM ÜLKÜCÜLER OLARAK KARŞI ÇIKTIK: “Bireysel olarak bunu yaşamış tecrübe etmiş bir kişinin duygu ve düşünceleri olarak ifade edeyim. Biz ülkücüler olarak o dönem tek tip kıyafete ilk başta büyük tepki göstermedik. Ama tek tip elbiseyi ilk giydiğimiz zaman yarattığı psikoloji çok derin oldu. Kendi ölçümüzde bir direncimiz, direnişimiz vardı. Cezaevi uygulamaları, sorgulama sırasına işkencelere karşı belli ölçülerde bir direniş sürecinden gelmiştik. Ama o elbiseyi giydiğim zaman tüm bedenimi sanki teslim alınmış gibi bir duygu kapladı.”

12 EYLÜL'E DÖNÜŞ OLUR: Askeri cezaevinden sonra gönderildikleri özel tip kapalı bir cezaevinde tek tip kıyafete tepki gösterip giymediklerini ifade eden Kaya, bu nedenle arkadaşlarıyla birlikte hücreye atıldıklarını anlattı. Kaya şöyle devam etti: “Getirilen tek tip elbise yeniden 12 Eylül uygulamalarına dönüş. Bununla asıl yapılmak istenen hem cezaevinde yatan insanları hem de toplumu teslim almak. Zaten dışarıda topluma bir deli gömleği giydirilmiş. Cezaevlerinde de bunun en sert uygulamalarını yaparak, tek tip kıyafetle insanları kişiliksizleştirmek, kendi bedenine, düşüncesine, inancına yabancılaştırmak amacı güdülüyor. Bir işkence yöntemi olarak kendinize yabancılaştırmak, sizi teslim almak hedefleniyor. Cezaevi üzerinden de topluma ders verilmek isteniyor, 'Bakın bunlardan ibret alın aklınızı başınıza toplayın' mesajıdır bu."

TOPLUM ÇOCUK TECAVÜZCÜLERİNE TEK TİP İSTEMİYOR MU?: Masuniyet karinesine de dikkat çeken Kaya, “Ceza almamış bir kişiye nasıl suçlu gibi davranılabilir?” diye sordu. Kaya, tek tip kıyafetle ilgili sınırlamayı da eleştirerek şunları söyledi; “KHK’lardan anladığım kadarıyla terör ve darbe suçluları tek tip kıyafet giyecek. Bu küçük yaşta çocuklara istismar suçu işleyenlere uygulanmayacak. Tek tip kıyafeti savunurken, 'Bunu toplum istiyor' diyorlar. Peki toplum diğerini istemiyor mu?”