BIST 10.562
DOLAR 32,25
EURO 35,00
ALTIN 2.477,26
HABER /  POLİTİKA

MHP ile BDP kader ortağı oldu

Tutuklu ve hükümlü vekiller Meclis dışında kalınca muhalefet partileri ortak noktaya doğru ilerliyor.

Abone ol

Milletvekili seçildikleri halde Meclis vizesi verilmeyen Hatip Dicle, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Engin Alan'ın durumu, muhalefet partilerini "kader ortağı" yaparken, tepkiler de aynı noktada buluşmaya başladı.

3 AŞAMALI PLAN...
İlk ve en keskin çıkış, YSK'nın Dicle kararının ardından, BDP'den geldi. Tutuklu 5 KCK sanığı milletvekilinin akibetini de bekleyen BDP, "Meclis boykotu" kararı aldı. Balbay ve Haberal kararları ise CHP'yi hareketlendirdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, "Onlar mutlaka Meclis'e girecek" derken, parti yönetiminde de "radikal" bazı adımlar masaya yatırıldı.

İtirazdan sonuç çıkmazsa 3 aşamalı plan uygulanacak. Öncelikle Salı günü Meclis'e gidilecek ama yemin edilmeyecek. İkinci aşamada ise Parlamento çalışmalarına katılınmayacak. Böyle olunca Meclis Başkanlık Divanı oluşturulamayacak, komisyonlar kurulamayacak. Meclis resmen açılmış olsa da fiilen çalıştırılmayacak. Bu direniş tahliyeler gerçekleşene kadar sürecek. Son aşamada ise AİHM'e gidilecek.

BAHÇELİ: ESEF VERİCİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, Engin Alan'ın tahliye talebinin reddedilmesi kararını sert bir dille eleştirdi ve milli iradeye meydan okunduğunu ileri sürdü. Bahçeli, "Karar, Türk demokrasisi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı açısından esef verici bir garabettir. Mahkemelerin keyfi yorum ve tasarruflarının önüne geçilmesi için Meclis'te yasal düzenleme yapılsın" diye konuştu.

ALAN'A TAHLiYE ÇIKMADI
Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın ardından, MHP'den İstanbul milletvekili seçilen Balyoz davası sanığı Engin Alan'ın tahliye talebi de reddedildi. İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi kararında, Anayasa'ya göre milletvekili seçilmesi nedeniyle sanık hakkındaki yargılamanın durdurulamayacağı ve tahliye edilemeyeceği vurgulandı. Alan'ın avukatları bir üst mahkemeye itiraz edecek.