BIST 10.613
DOLAR 32,24
EURO 35,05
ALTIN 2.487,03
HABER /  GÜNCEL

Vali bu öğrencilerin peşinde

Vali Hopa mitinginde yaşananları protesto için Ankara'da eylem yapan ve gözaltına alınan 21 üniversite öğrencisinin peşinde

Abone ol

Hopa mitinginde yaşananları protesto için Ankara'da eylem yapan ve gözaltına alınan 21 üniversite öğrencisi hakkında ayrıca "idari" soruşturma başlatıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hopa mitinginde yaşanan olaylar ve emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun yaşamını yitirmesini protesto etmek amacıyla 31 Mayıs'ta Ankara'da eylem yapan ve polisle çatıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan 21 üniversite öğrencisiyle ilgili "idari" soruşturma başlatıldı.

Ankara Vali Yardımcısı Fahri Aykırı'nın imzasıyla Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Bilkent Üniversitesi rektörlüklerine gönderilen yazıda, 21 öğrencinin açık kimlikleri ile hangi okullarda eğitim gördükleri bilgisine yer verildi.

ÖRGÜT HEDEFİ DOĞRULTUSUNDA
Geçen hafta gönderilen yazıda isimleri yer alan öğrencilerle ilgili olarak; "Sol terör örgütlerine müzahir oluşumların organizesinde yapılan eylemlerde, yüzlerini bez ve fularlarla kapatarak, yasadışı örgütlerin hedef ve stratejileri doğrultusunda örgütlü ve organize bir şekilde şiddete başvurarak ana yolları trafiğe kapatan, taş ve sopalarla güvenlik güçlerine saldıran, kamu malına zarar veren şüpheliler" tanımlaması yapılması dikkati çekti.

"Şüpheli" konumundaki öğrencilerin devlete ait yurtlarda kalabilecekleri düşünülerek aynı idari soruşturma talimatı Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne de verildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nün soruşturmaları sonrasında devlet yurtlarında kalan öğrencilerin yurtlardan çıkarılması sağlanabilecek.

İsimleri ve okulları tek tek belirtildi
Yazıya göre, gözaltına alınan öğrencilerin 9'unun Ankara Üniversitesi, 7'sinin ODTÜ, 2'sinin Hacettepe, 2'sinin Gazi Üniversitesi, 1'inin de Bilkent Üniversitesi öğrencisi olduğu belirtildi. Yazıda gözaltına alınan 21 üniversite öğrencisinden Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) 1. sınıf öğrencisi Ozan Gündoğdu, ODTÜ Metroloji Malzeme Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Ömür Çağdaş Ersoy, Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi Ferat Konukçu ile Ankara Üniversitesi SBF doktora öğrencisi Soner Torlak'ın tutuklandığı kaydedildi. Yazıda yapılacak idari işlemlerle ilgili valiliğe bildirimde bulunulmasını talimatı verildi.

Dosyadaki MOBESE görüntüleri
Ankara Emniyeti'nce yürütülen adli soruşturma dosyasında eylemcilerin polise yönelik saldırı görüntüleri de yer aldı. Yüzleri kapalı halde, ellerinde taş ve sopalarla resmi polis araçlarına saldıran eylemcilerin görüntüleri tek tek MOBESE kameralarından elde edildi. Polis, bu görüntüleri inceleyip kimliklerini tespit ettiği ve aralarında öğrencilerin de bulunduğu eylemcilerle ilgili olarak savcılık talimatıyla operasyon gerçekleştirdi. Operasyon sonucunda gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen 20 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Rektörlüklere gönderilen yazıda, MOBESE kameralarındaki görüntüler de eklenerek, eyleme karıştıkları belirtilen öğrencilerin isimleri tek tek verildi. Bu öğrencilerin hangi okullarda okudukları da vurgulandıktan sonra "bu öğrencilerin yurtlarda kalabilecekleri düşünülerek" çıkarılmaları gündeme getirildi.