BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

MHP içindeki bozkürtler ortaya çıktı

Gazeteci Ahmet Dinç MHP içindeki Bozkürtleri yazdı. Kitapta ilginç iddialar var.

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA- Gözler MHP lideri Bahçeli'nin 6 Haziran'da Diyarbakır'da yapacağı mitinge çevirlirken Başbuğ Türkeş'in Diyarbakır'da tank üzerinde bir miting yaptığı ortaya çıktı.

Gazeteci Ahmet Dinç, 'Ülkücü Camianın Kürt Evlatları Bozkürt" isimli kitabını piyasaya çıkardı.

Kürtlerin Türk milliyetçiliğiyle ve MHP ile ilişkilerini ele alan kitapta Ülkücülük yapan Kürtler 'bozkürt' olarak niteleniyor ve ilginç iddialar ortaya atılıyor.

Kitapta Alparslan Türkeş'in 1975 yılında Diyarbakır'da bir tankın üzerine çıkıp yaptığı miting konuşmasına özel bir yer veriliyor. MC Koalisyonu'nun Başbakan Yardımcısı sıfatıyla bu kente gelen Türkeş'i, binlerce 'bozkürtün' yanısıra, oldukça kızgın ve öfkeli binlerce solcu genç de karşılamış. Bir kişinin öldüğü olaylı mitingde göstericiler kürsüyü yıkınca Türkeş çareyi, bir tank üzerine çıkıp konuşmakta bulmuş. Kitapta Türkeş'in sözkonusu tankın üzerinde yaptığı konuşmaya ait bir fotoğraf da yer alıyor.

Kitaptaki ilginç bölümler şöyle:

- İlk bozkürtlerden Süleyman Nazif'in kurduğu Vilâyât-ı Şarkiye Müdâfâ-yı Hukuk-u Milliye Cemiyeti Erzurum Kongresi'ni düzenleyip kongreye Mustafa Kemal'i ve Rauf Bey'i davet etmiş.

-Ziya Gökalp, 1909 yılına yani 2. Meşrutiyet'in ilanına kadar yazılarında 'Ziya-i Kürdistan' mahlasını/imzasını kullanıyormuş.

- İlk bozkürtlerden Dr. Şükrü Mehmet Sekban'ın kurduğu Kürt Teşkilat-ı İctimaiye Cemiyeti, ilk Kürt bayrağını kırmızı-beyaz renklerle tasarlamış.

-Kürt sözcüğünün kökenine ilişkin ortaya attığı tartışmalı teorinin, 'kart-kurt seslerinin' sahibi de bir bozkürt olan Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu imiş.

-Ziya Gökalp 1922'de Küçük Mecmua'da yazdığı makalede; "Diyarbakır'da ana dil Türkçe'dir" demiş.

-Türkeş'e, başlattığı siyasi harekete isim koyma konusundaki ilhamı, eserlerinde oldukça sık 'ülkü, ülkücü, ülkülücük' kavramlarını kullanan Ziya Gökalp vermiş.

-Güneydoğu'da ilk 'ülkücü' çalışmaları, bölgeye sürgüne gönderilen milliyetçi memurlar başlatmış.

-Malazgirt zaferinin 900. yıldönümünde 1971'de Malazgirt'te düzenlenen törenlerde yürütülen 'Alparslan' ve 'Başbuğ' adlı iki büyük toptan esinlenerek, o sırada orada bulunan Alparslan Türkeş'e 'başbuğ' lakabı takılmış.

-Diyarbakırlı bozkürtlerden biri uzun yıllar Türkeş'in özel kalemini yürütmüş. Elazığlı bir bozkürt ise uzun süre Türkeş'in korumalığını ve şoförlüğünü yapmış.

-Bozkürtler 1975'de Diyarbakır surlarına çok büyük üç hilal ve Türkeş posterleri asmış.

-1999'da iktidar ortağı olan Devlet Bahçeli, BDP'li Diyarbakır Belediyesi'ne 9 trilyon lira yardım yapmış.