BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Ankara projeleri yapılamaz çünkü...

Başbakan'ın Ankara ile ilgili mega projelerine itiraz gecikmedi. Eski Belediye Başkanı Karayalçın'ın şüpheleri var.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Başbakan Erdoğan'ın Ankara için açıkladığı mega projelere tepki gecikmedi. Projeleri inandırıcı ve yapılır bulmayan Ankara Büyükşehir eski Belediye Başkanı Murat Karayalçın, "Biz Batıkent'teki 55 bin konutu 7 yılda bitirmiştik. Bunlar 7 yıldır havalanına giden yoldaki 15 bin konutu bitiremedi. 7 yılda bunu
biteremeyenlerin 100 bin konutu nasıl yapacaklarını siz düşünün" dedi.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da açıklanan projelere eleştirel yaklaştı. Başbakan'ın konuşmasında, 'Ankara'nın nüfusu artmıştır, ama planlı bir kentsel gelişme sağlanmamıştır, kent çarpık gelişmiş, merkezi çökmüştür" yönündeki sözlerini hatırlatan Tanık, "Bu bölüm çok hoşuma gitti. Söylenen doğru. Ama planlama yapmayan 17 yıldır bu kentin başında duran belediye başkanı ve 9 yıldır hükümet olan bu iktidar" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Ankara için açıkladığı en önemli proje 500 bin kişilik Güneykent isimli yeni bir kent oldu. Başbakan'ın bu projelerini Ankara'da belediye başkanlığı yapan CHP'li Murat Karayılçan'a sorduk. Projelerin sonunda bir hacama miktarı, maliyet hesabı açıklanmadığına dikkat çeken Karayalçın, bu nedenle projelerin ciddi bir hazırlığa dayanmadığı izlenimi edindiğini söyledi.

Başbakan, "Bunun kaynağı ne?" sorusuna muhattap olmamak için mi bu maliyeti açıklamadığını soran Karayalçın'ın projelere yönelik değerlendirmesi şöyle oldu:

EXPO NEDEN ANKARA'YA VERİLMEDİ?

"Söylenen pek çok projenin Ankara'ya kazandırımasından ben kişisel olarak memnuniyet duyarım. İki büyük hastane, 40 bin kişilik stadyuma karşı çıkılır mı? Ama önce Ankara belediye başkanı, AKP'li milletvekilleri ve Başbakan'ın EXPO'nun neden Ankara'ya verilmediğini açıklamaları gerek bu çılgınlıkları anlatmadan önce."

HAVAALANI YOLUNU DAHA BECEREMEDİLER

Karayalçın'ın mega projeler içinde en büyük eleştirisi 500 bin kişilik yeni şehir vaadine oldu. 5 kişilik bir aile üzerinden hesap edildiğinde bunun 100 bin konut inşa edilmesi anlamına geleceğini savunan Karayalçın eleştirilerini şöyle sıraladı:

"Gazetelerin emlak sayfalarında onbinlerce konutun satılmadığı haberlerini okuyorum. Bunlar doğru ise böyle bir projenin devreye girmesi hangi nedenlere dayanıyor. Ayrıca Ankara'nın güneyindeki arsaların nasıl adğıtıldığıyla ilgili iddialar var. Arsa mülkiyetleri açıklanmalı. Bunlar bir kenara yapabilecekleri kanısında değilim. TOKİ-büyükşehir ile havalanına giderken 15 bin konut yapacaktı, ancak 7 yıldır beceremediler. 7-8 bin hemşehrimiz konuta giremedi. Biz 7 yılda Batıkent'te 55 bin konut bitirdik. 7 yılda bunu bitiremeyenlerin 100 bin konutu nasıl yapacaklarını siz düşünün."

ANKARA'NIN MİMARİ ÜSLUBUNA BAŞBAKAN MI KARAR VERECEK

Kızılay merkezindeki binaların cephelerinde yapılacak bir değişiklik kararına da "Kime sordunuz? Kim karar verdi. Bir yarışma mı yaptınız?" diye tepki gösteren Karayalçın, "Başbakan bir kentin mimari üslubunun nasıl olması gerektiğine tek başına karar veremez. Gösterdiği Kızılay görüntüsünden hoşlanmadım" tepkisi gösterdi.

TANIK'TAN BAŞBAKAN'A DESTEK!

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı projelere Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın da itirazı var. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında bir bölümü çok beğendiğini anlatan Tanık şunları söyledi:
"Başbakanın konuşmasında en çok hoşuma giden yer 'Ankara'nın nüfusu artmıştır, ama planlı bir kentsel gelişme sağlanmamıştır, kent çarpık gelişmiş, merkezi çökmüştür" yönündeki değerlendirmesi oldu. Söylenen doğru. Ama planlama yapmayan 17 yıldır bu kentin başında duran belediye başkanı ve 9 yıldır hükümet olan bu iktidar. Kentin çökmesine, merkezin aşınmasına neden olan bu hükümet ve bu hükümetin belediyesidir. Bunun ötesinde sunulan projelerin büyük kısmı da sözü edilen aksaklıkları giderecek projeler olarak görmüyorum. Seçim öncesi vaat silsilesi görünüyor. 2. şehir sözü İstanbul'a verilmiş sözün ardından gelen bir açıklama sadece."