BIST 10.942
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.510,92
HABER /  GÜNCEL

MGKda açılımı başlatan kilit cümle

Cumhurbaşkanı Gül, MGK'da Org. Başbuğ'la yaptığı başbaşa görüşmede öyle bir cümle söyledi ki Kürt açılımı start aldı

Abone ol

Kürt açılımına destek veren son MGK bildirisi, muhalefet partilerini ayağa kaldırmıştı. Ancak Kürt açılımının ilk kez konu edildiği MGK aslında 28 Nisan tarihli MGK'ydı. Burada açılıma start veren sözler Gül'den geldi.

Tarihi fırsat sözlerini ortaya atan Cumhurbaşkanı Gül'ün, 28 Nisan'daki MGK'da Org. Başbuğ'la yaptığı başbaşa görüşme Kürt açılımı için dönüm noktası oldu... Gül, Başbuğ'a bu görüşmede "Sizin 1 yılınız var. Benim birkaç yılım. Gelin bu ülke için hayırla anılacak bir iş yapalım" dedi.

Sabah'ın haberine göre Kürt sorununun çözümü yolunda 28 Nisan 2009 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında konuşmalar yapıldığı ortaya çıktı.

Kahve molasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında samimi bir diyalog yaşandı. Gül, Başbuğ'a, "Sizin görevinizde 1 yılınız var, benimse birkaç yılım. Gelin bu ülke için hayırla anılacak bir iş yapalım" dedi. Org. Başbuğ'un olumlu karşılık vermesi üzerine demokratik açılım çalışmalarına hız verildi.

5.5 saat süren 28 Nisan tarihli MGK toplantısının kahve molasında Gül'ün bu sözleri ve Org. Başbuğ'un olumlu yaklaşımı ile sürecin daha hızlandırılması üzerinde görüş birliği oluştu. MGK sonrası yayımlanan bildiride de "Ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmeler ele alınmış; terörle çok yönlü mücadelenin demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri temelinde sürdürüleceği vurgulanmıştır" ifadesiyle bu yaklaşımın altı çizildi.

Açılım planı 30 Haziran ve 20 Ağustos tarihli MGK toplantılarında masaya yatırıldı. Son MGK'da askerin açılıma desteği açıkça bildiride de yer almış, muhalefet partilerinin tepkilerini çekmişti.