BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Metro komedisinde son perde

İstanbul metrosunu delen firma yetkilisinin sözleri kentin içindeki karmaşayı özetledi

Abone ol

İstanbul'da metro duvarını delerek, seyir halindeki vagonlarda hasara yol açan sondaj çalışması ile ilgili taraflar dün gün boyunca birbirini suçladı. Mecidiyeköy Büyükdere Caddesi Raşit Rıza Sokak 6 numarada sondaj çalışması yapan Geos firması yetkilileri, dün Bomonti Polis Merkezi'ne giderek metronun delinmesiyle ilgili ifade verdi.

Geos firması yetkilileri, Volga Dış Ticaret firması için bölgede üç-dört sondaj yaptıklarını, sonuncusunda tünele denk geldiklerini belirtti. Firma yetkilileri sondaj çalışması için herhangi bir ruhsata ihtiyaç olmadığını ancak işle ilgilenen ekibin Şişli Belediyesi'ne faksla bilgi verdiğini iddia etti. Sondajı yaptıran arazinin sahibi olan Volga Dış Ticaret sorumluluğu Geos'e yüklerken, Şişli Belediyesi de, yasanın zemin etüdü için özel olarak ruhsat düzenlemesini öngörmediğini belirterek, şu açıklamayı yaptı: "Bununla beraber, zemin etüdü yapılacak yerde belediyeden izin alınması, imar kanununun gereğinin sonucudur. Bu itibarla burada yapılan faaliyet hukuka aykırı izinsiz bir faaliyettir. Tespitler tamamlandığında, Belediye Encümeni tarafından İmar Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca mülk sahiplerine para cezası kesilecektir."

Kadastro yok
Büyükşehir Belediyesi'nin açıklamasında da, firmanın temel kazısı için sondaj yaptığı belirtilerek, "Çalışmalar sırasında mühendis bulundurmadığı tespit edilmiştir" dendi. En ilginç açıklama ise Geos firmasının müdürü İbrahim Çabuk'tan geldi: "Elimizde bir arazi ve tapusu var. Bu tapu üzerinde, 'Bu arazinin altından metro geçmektedir' diyen bir şerh yok. Belediyenin planlarında da metro gözükmüyor. Şişli Belediyesi'ne başvuruluyor, bölgenin planlarının henüz onaylanmadığı belirtiliyor. Ancak bu arazinin altından metro geçiyor diye bir uyarı da yapılmıyor. Ne bileyim ben bu arazinin altından ne geçiyor. Asıl sorun yeraltı kadastrosunun olmaması. "

Sondaj, metroda 100 bin euro'luk zarara yol açtı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 5 katlı bir otopark yapılmak istenen arazideki sondaj için kendilerinden izin alınmadığını belirterek, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet, faciaya yol açabilecek olay sonucu, 100 bin euro zarar oluştuğunu ifade etti. Selamet, "Sorumlu olanlar bu yaptıklarının hesabını verecek" diye konuştu.