BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.416,57
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Metro çalışmaları esnafı canından bezdirdi

İzmir'de, metro çalışmaları nedeniyle işyerlerinin önü kapanan esnaf, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterdi.

Abone ol

Bariyerlerle çevrenin Çin seddine benzediğini belirten bir esnaf, "işlerimiz düştü, kiralarımızı vergilerimizi nasıl ödeyeceğiz" diye yakındı.

Kısa süre önce başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, metro çalışmaları kapsamında İnönü Caddesi'nin büyük bölümünü trafiğe kapattı.

Üçkuyular Meydanı civarındaki çok sayıda işyerinin önü de, ancak iki yayanın yan yana yürüyebileceği şekilde bariyerlerle kapatıldı. Büyük oranda müşteri kaybına uğrayan esnaf, belediyenin uygulamasını protesto etti. Gece toplanan 20 kadar esnaf konan bariyerleri tekmeledi.

Çalışma olmayan bölgelere bile bariyer konularak müşterilerinin önünün kesildiğini söyleyen telefon tamircisi Nihat Kaçan (30), "Esnaf olarak işlerimiz düştü, kiralarımız vergilerimiz hâla aynı, belediyenin bu duruma bir önlem alıp esnafa yardımcı olması gerekiyor. En azından vergilerimize, kiralarımıza yardımcı olsunlar. Yoksa insanlar iflas edip çoluk çocuklarına bakamaz duruma gelecekler" dedi.

Ekonomik olarak ellerindeki avuçlarındakini harcayarak en fazla 4-5 ay dayanabileceklerini anlatan Kaçan, şöyle konuştu: "Ondan sonra ne olur bilemiyorum. Ya kovuluruz ya da işyerinden çıkarılırız. Hayat bizim için tepe taklak olur. Ev kirasını ödeyemezsek ev sahibi, dükkan kirasını ödeyemezsek dükkan sahibi atar. Sırf benim değil, bu çevredeki bütün esnafın hali içler acısı durumda."

Lokanta işleten Nakif Yöntürk (30) de, içlerinde bulundukları durumu görüp kendilerini dinlemesi için Başkan Kocaoğlu'nu çalışmaların olduğu bölgeye davet etti. İş yapamaz hale geldikleri için perişan olduklarını anlatan Yöntürk, şunları söyledi: "Çalışmalar bizi çok olumsuz etkiledi. Zaten işlerimiz yoktu, ayakta durmakta güçlük çekiyorduk. Yazın tam iş yapacağımız dönemde Çin seddi gibi önümüzü kapattılar. Vatandaş dükkanlarımızı açılan çukurlardan çekilen setlerden göremiyor."

Üçkuyular da giyim üzerine çalışan esnaf Mehmet Gökyar Tan (42) da, dükkanlarının önüne çekilen bariyerlerin saat 22.00'den sonra oldu bittiye getirilip konduğunu söyledi. Tan, "Hangi mantıkla neye göre bu işi yapıyorlar. Bir insan hastalansa buradan nasıl çıkacak. Yangın çıksa itfaiye nasıl geçecek" diyerek tepkisini ifade etti.