BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Meteoroloji ve AKOM'dan önemli uyarı

Meteorolojiden yeni kar uyarısı geldi. İBB Başkanı Topbaş, önlem alınması yönünde uyarılarda bulundu

Abone ol

Türkiye, bu akşam saatlerinden itibaren Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek. Meteoroloji ve AKOM özellikle akşam saatlerinde yoğun kar yağışına karşı uyardı. Marmara dahil tüm Türkiye'de yoğun kar ve tipi bekleniyor.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, İstanbul'da halen yağmur ve sağanak şeklinde devam eden yağışın, saatte 40-60 kilometre esen kuvvetli poyraz ve hissedilir derecede sıcaklık düşüşüyle birlikte kar yağışına dönüşmesinin beklendiğini bildirdi. Yağışın özellikle bu gece ve yarın sabah il genelinde yer yer kuvvetli olması beklendiği için ilgilileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

TOPBAŞ'TAN UYARI!..

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte bu geceden itibaren beklenen kar yağışı nedeniyle oluşacak trafiğe dikkat çekerek, yarın trafiğe çıkacakların toplu taşım araçlarını tercih etmelerini istedi.

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'da bu akşamdan itibaren beklenen kar yağışına ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili AKOM'da basın toplantısı düzenledi. Kentte bu geceden itibaren tipi şeklinde kar yağışının beklendiğini anlatan Başkan Topbaş, "AKOM olarak, Büyükşehir Belediyesi olarak biz hazırlarımızı yaptık, bir problem yok. Yalnız şunu özellikle altını çizerek söylemek istiyorum; esasında belediyenin karla mücadelesi, trafik güvenliği için yapılan bir mücadeledir, toplu taşıma içindir diyebiliriz.

Özellikle biz yine trafiğe bireysel araçlarıyla çıkan sürücülerimizi uyarmak istiyoruz; kar lastiği mutlaka bulundursunlar. İnanıyorum ki gelecekte kış aylarında kar lastiği takma zorunlu hale gelecektir. Çünkü İstanbul'da trafikte yaşadığımız sıkıntıların temelinde lastik sorununun olduğunun altını çizmek istiyorum" diye konuştu.

870 araç ve 2 bin 406 personelle İstanbul'un her noktasında önlem aldıklarını an latan Başkan Kadir Topbaş, vatandaşlardan da karla mücadele çalışmalarına destek vermelerini istedi. Topbaş, "Biz karla mücadeleyi yapıyoruz ama vatandaşımızın katılımı, beraber olmaları, bu mücadelede yardımcı olmaları bizi başarıya götürebilir ve kentte bir kar kaosu yaşamayız. Geçmişte bunu başardık. Yine gelen yağışın cumaya kadar devam edeceğinden bahsediliyor. Bu doğrultuda bize destek olunursa, toplu taşıma araçları daha çok tercih edilirse, bireysel araçlarda mutlaka kar lastiği olması koşuluyla dışarı çıkılırsa sıkıntı yaşamayabiliriz" dedi.

Başkan Topbaş, yarın karla birlikte beklenen fırtına nedeniyle deniz ulaşımında aksamalar yaşanabileceğinin ve bunun da kara taşımacılığını yoğunlaştırabileceğini ifade ederek, "Bir iki gün daha dikkatli olmamız gerektiğinin altını çiziyorum. Bizim karla mücadelemiz esasında toplu taşım için ve trafik güvenliği için yaptığımız bir çalışmadır. Sadece belediyeleri görevli olarak görmemek gerekiyor. Vatandaşlarımızın da katılımı, bizimle birlikte olmaları başarıya götürür. İnşallah sıkıntısız, kazasız, belasız ve hayatımızı aksatmayacak, sekteye uğratmayacak bir dönemi geride bırakırız."
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Topbaş, önceki kar yağışı sırasında yaşanan sıkıntıların hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

"Bizim yaptığımız tespitlerde geçen günlerde yağan karları dikkate aldığımız zaman kar lastikli araçlar hiç problem yaşamadan, bizim mücadele etmemize gerek duymadan araç sürebilirlerdi. Karla mücadelemizi biz yaptık. Ama trafikte kalanlar ve sıkıntıyı yaşatanlar maalesef lastikleri müsait olmayan araçların getirdiği veya karlı havada araç sürücülüğünün deneyim sahibi olmayanlar tarafından yapıldığından dolayı. Yarın mesai saati var, okullar var. Bunun ben kentte problem olacağını düşünmüyorum. Bu uyarılarımıza dikkat edilirse zaten hiçbir problem yaşanmaz. İstanbul'un her noktasında konuşlanmış ekibimiz 24 saat esaslı göre karla mücadeleyi yapmakta. Son karla mücadelemizde 3 bin kilometre toplamda ana ve ara arterlerde çalışma yaptık. Ara sokaklarda ilçe belediyeleri tarafından çalışma yapılmaktadır. Birçok gelişmiş ülkelerde, kentli kendi kapısının önündeki karla mücadeleyi yapmaktadır. Bizim de ilçelerde sadece belediyelere bırakmak değil, vatandaşlarımızın da yardımcı olması günlük yaşantımızı rahatlatır diye düşünüyorum."

BOLU NORMALE DÖNÜYOR AMA...

D-100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı etkili oluyor.

Bolu Dağı'nda etkili sağanak, yerini kar yağışına bıraktı.

Karayolları ekipleri güzergahta tuzlama çalışması başlattı, trafik ekipleri kontrollerini artırdı.

Ekipler, sürücüleri araçlarında çekme halatı, takoz ve zincir bulundurmaları, yakın takip, aşırı hız ve hatalı sollama yapmamaları konusunda uyardı.

KUZEY EGE'DE ŞİDDETLİ FIRTINA DENİZ ULAŞIMINI ETKİLİYOR

Kuzey Ege'de etkili olan şiddetli poyraz fırtınası deniz ulaşımını olumsuz yönde etkiliyor. Çanakkale Boğazı ile adalar hattında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş yetkileri saatteki hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan şiddetli poyraz fırtınası sebebiyle Kabatepe'den Gökçeada'ya yapılması gereken 16.00 seferi ile Gökçeada'dan Kabatepe'ye yapılması gereken 19.30 seferinin iptal edildiğini açıkladı.

Geyikli-Bozcaada, Çanakkale-Eceabat ve Gelibolu-Lapseki arasındaki arabalı vapur seferleri ise şuan normal olarak yapılmaya devam ediyor.

NEVŞEHİR'DE YAĞIŞLI HAVA ETKİLİ OLACAK

Nevşehir'de 29 Şubat Çarşamba gününden itibaren yağışlı havanın etkili olacağı bildirildi.
Nevşehir Meteoroloji Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 29 Şubat Çarşamba gününden itibaren Nevşehir'de etkili olacak olan yoğun kar yağışı etkisini hafta sonuna kadar sürdürecek. Kar yağışı ile birlikte hava sıcaklıkları da gündüz eksi 3, gece ise eksi 7 dereceye kadar düşecek.

TUNCELİ KARA TESLİM

Tunceli-Erzincan karayolu, olumsuz hava koşulları nedeniyle tedbir amacıyla ulaşıma kapatıldı.

Karayolları 86. Şube Şefi Aydoğan Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent genelinde dün geceden itibaren etkili olan kar yağışı sonrasında, Tunceli-Erzincan ve Tunceli-Ovacık karayolunda çığ riskinin arttığını belirterek, bu nedenle vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak için tedbir amacıyla iki karayolunu sabah saatlerine kadar çift taraflı ulaşıma kapattıklarını duyurdu.

Öte yandan, Tunceli kent merkezi ile Mazgirt ilçesinde, kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara verildi. Tunceli Milli Eğitim Müdürü Haydar Yurdakul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulunun, kent genelinde dün gece yarısından itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle, Tunceli merkezde ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında yarın eğitime ara verilmesi kararı aldığını kaydetti.

Ayrıca, ilçelerde eğitime ara verilip verilmeyeceği kararının kaymakamlıklara bırakıldığını belirten Yurdakul, ''Şu ana kadar bir tek Mazgirt ilçemizde eğitime bir günlük ara verilmesi kararı aldı. Yarın kar yağışına göre tekrar değerlendirme yapacağız'' dedi.