BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.438,82
HABER /  GÜNCEL

Meteoroloji artık havadaki polen miktarını da ölçecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü artık havadaki polen hareketliliğini de ölçecek. Böyle alerjik rahatsızlığı olanlar buna göre dışarıya çıkabilecek

Abone ol

Ege Üniversitesi (EÜ) ile Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) arasında, doğadaki polen hareketliliğinin ölçülüp alerji hastalarının önceden uyarılmasına yönelik iş birliği yapıldı.

Egeli bilim insanları öncülüğünde hazırlanacak Türkiye’nin ilk Polen Alerji Bülteninde sona gelindi. İş birliği kapsamında ise pilot bölge İzmir seçildi. Polen alerji bülteni ile alerji hastalarının havadaki polen miktarı konusunda yazılı ve görsel basın aracılığıyla bilgilendirilmesi hedefleniyor.

 
MGM’nin yeni dönemde polen alerjisi ve diğer konularda çok farklı alanlarda farklı hizmetler verdiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, şu bilgileri verdi:  "Özellikle bahar dönemlerinde ve alerjik bünyeli olanlarda çok daha fazla olmak üzere insanlarımızda Haziran ayı sonuna kadar alerji görülüyor. İşte ne gün neyle karşılaşacağınızı, havayı bildiğiniz gibi alerji durumunu da bilmeniz söz konusu olacak.

Sadece havayı tahmin etmeyecek
Sadece hava durumunu tahmin eden bir kurum olarak değil bunun dışında tüm kurum ve sektörlere hizmet veren bir genel müdürlük olarak konumlamaya çalışıyoruz. Aslında yeni dönemde karadaki, havadaki ve denizdeki değişikliklere bakarak tarımsal verilere dayalı rekolte tahminlerinin yapılması hatta ürün fiyatlarına kadar varan bir tahminlememodellemesine kadar birçok çalışmamız var.

Süper bilgisayarlar kullanılacak
Süper bilgisayarlar kullanarak meteoroloji, yeni dönemde daha bilgili ve paydaşlarına daha anlamlı bilgileri sunacak. Ege Üniversitesi ile yaptığımız bilimsel çalışma da son derece değerli ve bu birliktelikten de çok memnunuz"

"Türkiye’de bir ilk"
Ege Üniversitesi Tıp ve Fen Fakültelerinin disiplinler arası çalışarak gerçekleştirdiği projenin meyvelerini vermeye başladığına değinen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Alerji reaksiyonu olabilecek polen başta olmak üzere birçok etkene yönelik vatandaşlarımız önceden bilgilendirilecek. Bu bilgiye göre vatandaşlarımız sokağa çıkabilecek. Bu uygulama gelişmiş ülkelerde uygulanan bir model ancak Türkiye’de bir ilk. Projeye desteği nedeniyle Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye üniversitemiz adına teşekkür ediyorum" diye konuştu