BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.472,06
HABER /  GÜNCEL

Mesut Mertcandan veryansın

TRT'nin unutulmaz spikerlerinden Mesut Mertcan, meslektaşlarına veryansın etti.

Abone ol

Ülkemizde spikerlik deyince ilk akla gelen isimlerden biri olan Mesut Mertcan, BSF Akademi’de spikerlik ve sunuculuk dersleri veriyor. Meslek hayatına 1974 yılında TRT’de spiker olarak başlayıp; daha sonra Star TV, Kanal 6, Kanal 9 gibi çeşitli ulusal kanallarda haber spikerliği yapan Mesut Mertcan, mesleğini çok sevdiği için halen Ulusal Kanal’da sürdürdüğü çalışmalarının yanı sıra Beyoğlu BSF Akademi’de yeni yeteneklere eğitim veriyor. Usta sanatçı, bu arada belgeseller, reklam filmleri ve tanıtım filmleri de seslendiriyor.

Yüz güzelliği değil, ses güzelliği de önemli

Mertcan, ülkemizdeki spikerlerin %95'inin tekrar bir eğitimden geçmesi gerektiğinin altını çizerek kişide yüz güzelliği kadar ses ve meslek sevgisinin de önemli olduğunu belirtti. Mertcan, spikerlerin neden eğitimden geçmesi gerektiği ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti. “Bu, çok ciddi bir oran; ancak, maalesef gerçek. Özel televizyonlar açıldığından beri durum böyle. Bizim dönemimizde, TRT'deyken, spikerler için sınavlar ve kurslar vardı. Şimdi eli yüzü düzgün olacak, genç olacak, bayan olacak gibi farklı kriterler söz konusu. “

Kadınlar inandırıcı değil mi?

TRT'de, 70’li yılların sonuna doğru, çok başarılı bayan spikerlerin yayından çekildiğini ifade eden Mertcan, o dönem için çekilme gerekçeleri arasında kadınların haber sunarken inandırıcı olup olmadığını tartışılmasından kaynaklandığını aktardı. Mertcan, açıklamasının devamında “Ama bunun çok yanlış olduğu seneler sonra anlaşıldı. Fakat çok değerli spikerlerimiz bugün mesleğe küsmüş veya küstürülmüş durumda. “

Artık haber izleyemiyorum

Spiker seçiminin haber anlayışıyla da alakalı olduğunu vurgulayan Mesut Mertcan, “Televizyonu açtığımda haber izleyemiyorum artık” diyerek TV’de haber sunumundan yakınan Mertcan, “ Madem magazin verecekseniz, magazinin de bir edebi olmalı. Almanya, İngiltere ve Fransa bu konuda çok daha nitelikli. “ dedi. Mertcan, bilhassa İngiltere’de BBC'yi açtığında saçları beyazlamış bir zenciyi spiker olarak izleyebildiğini oysa, Türkiye'de otuz beş yaşındaki spiker arkadaşın bile, bu iş için yaşlı bulunmasından dolayı şaşırdığını, bu yanlış anlayışın düzeltilmesi gerektiğine işaret etti.

Genel kültür ve bilgi birikimi de önemli

Sunuculuk yapmak isteyen kişiler için, “Türkçe’yi kurallarına göre konuşmanın, tonlamaları yerinde yapmanın” önemini vurgulayan Mertcan, genel kültür ve bilgi birikiminin de önemine işaret ettikten sonra açıklamasını şöyle tamamladı: “Artık önüne gelen diksiyon, spikerlik dersi veriyor. Birçok yerde, çeşitli kurslar ve eğitim kurumları var. Oysa bu iş bilgi ve yetenek gerektirir. Şimdiye kadar çeşitli kurumlarda eğitim verdim. Ancak şu an, gerçekten ciddi oluğuna inandığım bir kurum olduğu için, Beyoğlu’nda, BSF Akademi 'de haftada iki gün ders veriyorum.”