BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,84
ALTIN 2.440,26
HABER /  GÜNCEL

Mesaj sadece İrana mı?

ABD ve 8 Arap ülkesi İran'a mesaj verdi. Bildiri İran sana söylüyorum Türkiye sen anla tarzında. Bakın ne demişler?

Abone ol

ABD ve aralarında Körfez ülkelerinin de bulunduğu 8 Arap ülkesi İran'a Irak'a içişlerine karışmaması yönünde uyarı yaptı.

Bu toplu bildirinin zamanlaması ise ilginç: Türkiye'den birbiri ardına Irak'a girilmesine yönelik açıklama yapılıyor. Muhalefetten iktidara, kamuoyundan askere girilmesi yönünde bir birlik var. Son olarak ise Meclis'in Salı günü gizli oturumla Irak için toplanma kararı almasının hemen peşinden.

BİLDİRİDE NE DENİLİYOR?
Bildiri tam anlamıyla İran sana söylüyorum Türkiye sen anla türünden ifadelerle dolu. Çünkü bildiride direk İran kelimesi kullanılmamaya özenle dikkat edilmiş. ABD'nin şahin bakanlarından Rice ile birlikte bildiriyi okuyan Kuveyli Bakan şöyle diyor:

"Bu ortak bildiride, Körfez ülkeleri ve ABD, bütün ülkelerin Irak'ın iç işlerine karışmaktan kaçınmasını istiyor. Katılımcılar, devletler arasındaki ihtilafların uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve barışçı yollarla giderilmesini  ve bütün ülkeler arasındaki ilişkilerin devletlerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşılıklı saygı ve iç işlerine karışmama ilkesi temelinde olması gerektiğine belirtir. Bu çerçevede katılımcılar, Irak'ın bölgesel ve uluslararası güçler için bir savaş alanı haline gelmesinin engellenmesini istemektedir ve bütün ülkeler arasındaki ilişkilerin devletlerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşılıklı saygı ve iç işlerine karışmama ilkesi temelinde olması gerektiğine belirtir."

IRAK'A GİRMENİZE İZİN VERMEM
Bu kelimelerle Türkiye'ye verilen mesaj son derece açık. Irak'a girerseniz uluslararası kuralları çiğnersiniz. Böylece bölge ülkelerinin de dahil olacağı ve Irak'ı savaş alanına sokacak bir kaos ortamı yaratırsınız.

Fakat aslında kilit kelime uluslararası güçler için bir savaş alanına sürüklersiniz. ABDnin burada ne demek istediği ise son derece net. Zira ABD ve İngiltere Irak'ı işgal eden uluslararası gücün başındaki 2 ülke ve bölgedeki uluslararası tek güç.

BİLDİRİYİ İMZALAYAN ÜLKELER
Bildiriyi imzalayan ülkeler ise ABD'nin müttefiki olan ve yıllardan bu yana petrol ilişkileri içinde olduğu Körfez ülkeleri. Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman ve son olarak Ürdün ve Mısır.