BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.433,88
HABER /  EKONOMİ

Merkezden beklenen hamle geldi!

Merkez Bankası'nın geçen haftaki sürpriz faiz indirimi kararı aldından bugün de munzam karşılıkları arttırdı.

Abone ol

Merkez Bankası, geçen haftaki çeyrek puanlık sürpriz faiz indirimi sonrası zorunlu karşılıkları da artırdı.

Bankaların bünyelerindeki mevduat için Merkez Bankası'nda tutmak zorunda oldukları bölüme uygulanan oranlar 4 puana kadar artırıldı. Yabancı para yükümlülüklerinde zorunlu karşılık oranı ise yüzde 11'de bırakıldı.

Merkez Bankası, vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar için yüzde 8 olan TL zorunlu karşılık oranlarını yüzde 12'ye, mevduatlar/katılma hesaplarında 1 aya kadar vadeli olanlarda yüzde 8'den yüzde 10'a, 3 aya kadar vadeli olanlarda ve özel fon havuzlarında yüzde 7'den yüzde 9'a, mevduat/katılım fonu dışındaki diğer yükümlülüklerde yüzde 8'den yüzde 9 yükseltti.

Düzenleme 4 Şubat 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak, yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar, 18 Şubat 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacak.

Merkez Bankası bu hamleyle piyasadan 9.8 milyar lira çekecek.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarında ciddi şekilde bir artırıma giderek kredi genişlemesine engel olmayı amaçlıyor. Son hamleyle bankaların kredi verme maliyeti artacak ve bu da bankaların kredi verme iştahını etkileyecek.

Merkez Bankası'nın son hamlesi, mevduattaki paranın kısa vadeden uzun vadeye kaydırılmasını amaçlıyor. Çünkü kısa vade için yükselen munzam karşılıkların aynı vadelerdeki faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

BANKA KÂRLARI ETKİLENİR

Merkez Bankası'nın kararını yorumlayan TEB Portföy Yönetimi'nden Levent Güven, "Piyasanın beklediğinden bir miktar yüksek gelmiş olabilir, özellikte vadesiz mevduata ilişkin. Merkez Bankası piyasadaki likiditeyi çekiyor, bir yandan da faiz indirimiyle likidite açığını düşük faizden geri veriyor. Piyasa fonlama açısından Merkez Bankası'na bağımlı hale gelmiş olacak. Bankaların elindeki paranın azalıyor olması kârlılık üzerinde bir miktar olumsuz etkisi yaratabilir" dedi.