BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.441,50
HABER /  GÜNCEL

İrlanda'da hükümet krizine çözüm arayışı

Siyasi partiler, Yeşiller Partisi'nin koalisyondan çekilmesi sonrasında büyüyen hükümet krizine çözüm bulmak amacıyla bugün görüşmeler yapacak. Görüşmede seçim tarihi üzerinde uzlaşma aranacak.

Abone ol

Ağır bir mali kriz içindeki İrlanda'da siyasi partiler, Yeşiller Partisi'nin koalisyondan çekilmesi sonrasında büyüyen hükümet krizine çözüm bulmak amacıyla bugün görüşmeler yapacak.

Yeşiller'in çekilme kararıyla hükümet meclis çoğunluğunu kaybederken 11 Mart'ta yapılacağı açıklanan seçimlerin öne alınması olasılığı belirdi. Avrupa Birliği ve IMF'den alınan 113 milyar dolarlık yardım için şart koşulan mali düzenlemelerin meclisten geçmesi de zora girdi.

Muhalefet partileri, Başbakan Brian Cowen'ın Fianna Fail partisinin liderliğinden ayrılmasından sonra erken seçim baskılarını yoğunlaştırmaya başlamıştı.

Cowen, parti içi anlaşmazlıklar ve ekonomik krizdeki performansına yönelik eleştiriler üzerine Cumartesi günü parti liderliğinden ayrılmış, ancak seçimlere kadar başbakanlıkta kalacağını duyurmuştu.

Hükümeti, halkla "alay etmekle" suçlayan muhalefet liderleri ise seçimin Şubat'ta yapılmasını istiyor.

Muhalefetin güvensizlik önergesinin yarın görüşülmesi beklenirken, siyasi partilerin bugün yapacağı görüşmelerde, mali düzenlemelerle ilgili takvim ve seçim tarihi üzerinde uzlaşma aranacak.

Yeşiller Partisi, muhalefet saflarında olmasına rağmen, mali düzenlemelere onay vereceğini açıklamıştı.

Geçen hafta partisi içinde liderliğinin devamı konusunda yapılan oylamayı kılpayı farkla kazanan Cowen, Perşembe günü planladığı bir kabine değişikliğini koalisyon ortaklarının muhalefetiyle hayata geçiremeyince 11 Mart'ta seçimlere gidileceğini açıklamış ardından da parti liderliğini bıraktığını ilan etmişti.

Fianna Fail'de birçok kişi, Cowen'ın halk desteğinin hızla azaldığını ve seçimlere yeni bir liderle girmeleri gerektiğini söylüyor. Seçimlerden yenik çıkacağına kesin gözüyle bakılan parti, Çarşamba günü yeni bir lider seçecek.

Bankacılık ve konut sektöründe yaşanan krizin ardından iflasın eşiğine gelen İrlanda, Avrupa Birliği ve IMF'yle kredi anlaşması imzalamıştı.

Bu anlaşma kapsamında kemer sıkma programı uygulanmaya başlanmıştı.