BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan enflasyon tahmini

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, ekonomi ve finans dünyasına ilişkin özet yayınladı.

Abone ol

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, ''Kurul, temel enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini koruyacağını ve son dönemde petrol fiyatlarında gözlenen artışlara rağmen enflasyondaki düşüşün süreceğini tahmin etmektedir'' denildi.

Kurulun, 19 Şubat tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı 26 Şubat tarihli toplantı özetinde yer alan enflasyon gelişmeleri başlıklı bölümde ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,65 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 7,31'e yükseldiği hatırlatılarak, ''Bu gelişmede, bir önceki PPK Toplantı Özeti'nde de dikkat çekildiği üzere, tütün ürünlerindeki vergi düzenlemesi ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış belirleyici olmuştur. Bu dönemde söz konusu grupların yıllık enflasyona olan katkıları Aralık ayına kıyasla 1,5 puan yükselmiştir. Öte yandan, temel enflasyon göstergeleri ve hizmet fiyatları göreli olarak ılımlı seyrini korumuştur'' ifadelerine yer verildi.

Toplantı özetine göre, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 6,85'e yükseldi. Ocak ayında özellikle olumsuz hava koşulları sonucunda sebze fiyatlarında gözlenen yüzde 21,4 oranındaki artışın etkisiyle işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon belirgin bir yükseliş kaydetti. Diğer taraftan, yıllık işlenmiş gıda enflasyonu geriledi. Alt kalem bazında bakıldığında, ocak ayında ekmek ve tahıllar grubundaki fiyat artışlarının sürdüğü, diğer işlenmiş gıda ürünlerinin fiyat artışlarının ise yavaşladığı görüldü.

Enerji fiyatları ocak ayında sınırlı bir oranda artarken yıllık enerji enflasyonu baz etkisiyle yüzde 11,90'a geriledi. Öte yandan, mevcut durumda uluslararası petrol fiyatları Ocak Enflasyon Raporu'nda varsayılan seviyenin üzerinde seyretmektedir.

Hizmet grubunda yıllık enflasyon önceki aya kıyasla sabit seyrettiği ifade edilen özette, ''Bu dönemde yıllık enflasyon ulaştırma grubunda gerilerken, ulaştırma dışındaki hizmet alt gruplarında sınırlı bir oranda artmıştır. Ancak, mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatlarındaki eğilim ile yayılım endeksinin bu dönemde bir miktar gerilemiş olması hizmet fiyatlarındaki ılımlı seyrin sürdüğüne işaret etmiştir'' denildi.

Temel mal grubu enflasyonun Ocak ayında sınırlı bir düşüş gösterdiği kaydedilen özette şunlar belirtildi: 

''Giyim grubunda sezon indirimlerinin son iki ayda önceki yıla kıyasla daha sınırlı olması nedeniyle yıllık fiyat artış oranı yükselirken giyim dışındaki alt kalemlerde yıllık enflasyon gerilemeye devam etmiştir. Sonuç olarak Kurul, temel enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini koruyacağını ve son dönemde petrol fiyatlarında gözlenen artışlara rağmen enflasyondaki düşüşün süreceğini tahmin etmektedir.''

ENFLASYONU ETKİLEYEN UNSURLAR

2012 yılının son çeyreğine ilişkin sanayi üretimi gelişmelerinin iktisadi faaliyetin beklenenden daha zayıf seyrettiğini gösterdiği belirtilen özette, ''Kurul bu dönemde yurt içi talepteki toparlanmanın sanayi üretimine yansımadığına dikkat çekerek bu durumun firmaların stok eritme sürecinden kaynaklanmış olabileceğini belirtmiştir. Nitekim sanayi sektörüne dair anketler son çeyrekte nihai ürün stoklarında azalmaya işaret etmektedir'' denildi.

Cari denge ve dış ticarete dair 2012 yılı son çeyrek verilerinin iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid ettiği kaydedilen özette şunlar kaydedildi:

''Bu dönemde küresel büyümedeki olumsuz koşullara rağmen, pazar ve ürün çeşitlemesinin desteğiyle ihracat artış eğilimini korumuştur. İthalattaki artış ise ılımlı seyretmeye devam etmiştir. Bu bağlamda 12 aylık birikimli cari açıktaki iyileşme sürmüştür.''

Özete göre, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı istihdam 2012 yılı Kasım döneminde artmaya devam ettiği belirtilerek, ''Bununla birlikte, işgücüne katılım oranındaki yükselişten dolayı işsizlik oranları sınırlı bir artış göstermiştir. Son dönemde tarım dışı istihdam artışı asıl olarak hizmetler sektöründen kaynaklanmakta, sanayi istihdamı üretimdeki gelişmelere paralel olarak zayıf seyretmektedir. Aralık döneminde de benzer bir görünümün devam etmesi beklense de 2013 yılının ilk aylarından itibaren istihdam artışının genele yayılacağı öngörülmektedir. Bununla birlikte, küresel ekonomiye dair belirsizlikler önümüzdeki dönemlerde yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecek bir unsur olarak önemini korumaktadır'' denildi.