BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.413,31
HABER /  GÜNCEL

Merkez Bankası faizleri indirecek mi?

Bu hafta ana gündemimiz TCMB’nin 22 Mayıs Perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak.

Abone ol

Son haftalarda gerek yurtiçindeki gerekse yurtdışındaki iyimserlik ve bu süreçte TL’nin değer kazancı TCMB’nin faiz indirimi yapması gerektiğini düşünenlerin sayısını arttırdı. Buna karşın açıklanan enflasyon rakamları da faiz indirimine karşı çıkanların en önemli argümanı olmaya devam ediyor.

Son açıklanan nisan ayı enfl asyon rakamlarının zaten yüksek olan beklentileri dahi aşması, mayıs ayında da yükselişin devamının beklenmesi, bu haftaki toplantıda politika faizinde indirim yapılma ihtimalini azaltıyor. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) genişleme konusunda karar vermek için haziran verilerini görmeyi bekleyeceklerini açıklaması, TCMB’nin de ECB’nin kararlarını görme isteğini artıracaktır. Bu nedenle mayıs yerine haziran ve sonrasındaki aylar, şartlar uygun olursa ölçülü bir faiz indirimi için daha makul duruyor. Buna karşın geçtiğimiz hafta TL’nin Dolar ve Euro karşısındaki değer kaybı piyasanın faiz indirimine yakın olduğunun işareti olarak yorumlanabilir.

Görüldüğü üzere piyasa aktörlerinin kafası biraz karışık. Buna karşın net olan bir duruş da mevcut şartlarda bir bozulma olmazsa önümüzdeki birkaç ay içinde faizlerde ölçülü bir indirim olacağı. Bizim beklentimiz ise TCMB’nin önümüzdeki bu birkaç aylık süreçte öncelikle haziran sonrası enfl asyonun düşeceği beklentisini kuvvetlendirecek söylemler ve eylemler üzerinde durmayı tercih edeceği yönünde. Beklenti yeterince kuvvetlenmeden erken atılacak bir adım, şuana kadar önemli bir bozulma olmayan orta vadeli beklentilerin de bozulmasına neden olabilir. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta kurda başlayan hareketlilik olası bir faiz indirimi sonrası hız kazanabilir. Bu nedenle biz mayıs ayı toplantısında politika faizinde indirim olasılığını düşük görüyoruz. Bunun yanında zorunlu karşılıklar ve politika faizi dışındaki faiz oranlarında teknik düzenleme gelebilir. Mevcut şartlar kötüye gitmez ise haziran ve sonrasındaki birkaç aylık vadede maksimum 100 baz puanı bulacak ölçülü bir faiz indirimi beklenebilir.

Üzeyir DOĞAN / MARBAŞ MENKUL DEĞERLER