BIST 10.007
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.435,58
HABER /  GÜNCEL

Merkel’in o ’çağrı’sına Türkiye’den jet cevap

Alman Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Erdoğan’ın yarın Köln’de 20 bin kişiye yapacağı konuşma için itidal çağrısında bulunarak, Erdoğan’ın...

Abone ol

Alman Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Erdoğan’ın yarın Köln’de 20 bin kişiye yapacağı konuşma için itidal çağrısında bulunarak, Erdoğan’ın sorumluluk çerçevesi içinde hareket edeceğini umduğunu belirtti. Türkiye’den cevap ise gecikmedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Almanya’nın Köln kentinde düzenlenecek Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 10. yıl kutlamaları kapsamında Köln Lanxess Arena’da 20 bin kişiye karşı yapacağı konuşma öncesi Merkel’den açıklama geldi. Alman gazetesi Saarbruecker Zeitung’a konuşan Merkel, “Erdoğan Almanya’da böyle konuşmalar yapıyor. Umarım kendisi bu etkinliğin ne kadar hassas olduğunun farkındadır. Özellikle de böyle bir zamanda sorumluluk duygusu içerisinde davranacağını varsayıyorum” dedi.
Türkiye’deki bazı gelişmelerden endişe duyduğunu da belirten Merkel, “Alman Hükümeti, Türkiye’de yaşanan bazı konulardan endişe duyuyor. Bunlar özellikle, protestoculara uygulanan sert tepkiler, sosyal medyaya uygulanan yaptırımlar ve Hıristiyanların durumu” diye konuştu. Türkiye’deki bütün gelişmelerin kötü olmadığının da altını çizen Merkel, Başbakan Erdoğan yönetiminde yaşanan, ülkedeki ekonomik gelişmelerin ve Kürt halkıyla sağlanan uyumun inkar edilemez olduğunu ifade etti. Alman Şansölyesi ayrıca Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapılarını açmasını takdir ettiğini belirtti.
Alman basını, Türkiye’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması beklenen Başbakan Erdoğan’ın Köln’de yapacağı konuşmada seçimlere değineceğini kaydetti. Alman basını, ülkede 2 milyon oy kullanacak Türk seçmen bulunduğunun da altını çizdi.

"NEREDE NE MESAJ VERECEĞİNİ KENDİSİ ÇOK İYİ BİLİR"
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Başbakan’ın Köln ziyaretiyle ilgili Almanya’dan gelen tepkilere ilişkin, “Sayın Başbakanımız bir devlet adamıdır ve bugüne kadar devlet adamı hassasiyeti ile hareket etmiştir. Nerede ne mesaj vereceğini kendisi çok iyi değerlendiren bir siyasetçidir" dedi.
Başbakan Yardımcısı İşler, Köln’de katıldığı TRT’nin canlı yayınında, Merkel’in, "Başbakan Erdoğan’ın cumartesi günü sorumluluk bilinci ve hassasiyetiyle davranacağına eminim" sözlerinin sorulması üzerine, "Demokratik ülkede birtakım tepkilerin olması doğaldır. Ancak bizim nereye gideceğimize nerede ne konuşma yapacağımızın kararını tabii ki biz kendimiz veririz. Sayın Başbakanımız bir devlet adamıdır ve bugüne kadar devlet adamı hassasiyeti ile hareket etmiştir. Nerede ne mesaj vereceğini kendisi çok iyi değerlendiren bir siyasetçidir" dedi.
Başbakan Yardımcısı İşler, "Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığını Köln’de açıklayacağına ilişkin beklenti oluştu. Sürpriz yapar mı?" sorusuna ise, "Sayın Başbakanımızın istişareleri devam ediyor. Köln’e vatandaş buluşması için geliyor. Böyle bir sürpriz beklemiyorum cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklayacağına dair. Haziran ayı ortalarında netleşir" cevabını verdi.
(İHA)