BIST 10.323
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.402,58
HABER /  GÜNCEL

Merkel'den Yunanistan korkusunu yatıştırma çabası

Almanya başbakanı Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceğinden endişelenen piyasaları yatıştırmak için açıklama yaparak 'Euro bloku birbirine arka çıkmalı' dedi.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, piyasalardaki Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceği endişelerini yatıştırmak amacıyla bir açıklama yaparak "Euro bloku birbirine arka çıkmalı" dedi.

Merkel bir Alman radyosuna verdiği mülakatta Yunanistan'ın çökmesinin ve eurodan ayrılmasının domino etkisi yaratacağını söyledi.

Medyada çıkan bazı haberlerde Almanya'nın, Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkma olasılığı için hazırlık yaptığı öne sürülmüştü.

Yunanistan'ın borcunu ödeyemeyeceği kaygıları dün piyasalarda düşüşlere yol açmıştı.

Piyasalar bugün de çalkantılı seyrediyor. Fransa'nın Yunanistan'a büyük miktarlarda borç vermiş olan bankalarıyla ilgili kaygılar yüzünden Cac endeksi %1,8 düştü.

Bu bankalardan BNP Paribas'nın hisseleri yüzde 8 değer kaybetti.

Angela Merkel, RBB radyosundaki söyleşide "Başlıca önceliğimiz kontrolsüz bir ödeyememe durumunu engellemektir çünkü bu yalnızca Yunanistan'ı etkilemekle kalmaz, herkesi - ya da en azından birkaç ülkeyi birden - vurma tehlikesi çok büyük." dedi ve devam etti:

"Ben tavrımı açıkça ortaya koydum: Euro bölgesini siyaseten bir arada tutmak için ne gerekiyorsa yapılmalı. Yoksa kısa sürede domino etkisi görürüz."

Merkel ayrıca Yunan hükümetinin kamu finansmanını rayına oturtmak için elinden geleni yaptığına inandığını söyledi.

Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler hafta sonunda Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceği açıklamasının kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğini söylemiş, bu açıklama üzerine dünya borsaları düşüşe geçmişti.

Piyasalar bu sabah Çin'in İtalyan tahvillerini satın alabileceği beklentileri sayesinde biraz toparlandı.

Ancak daha sonra Yunanistan kaygıları ağır bastı.