BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Merkelden acı reçete

Almanya Başbakanı Merkel, müzakerelerin devamı için ek protokole uyulmasını istedi

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ile müzakerelerin devamı için Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolü'ndeki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini, bunun müzakerelerde ilerleme sağlanması için bir koşul olduğunu söyledi.

Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, kendisi ve heyetine gösterilen sıcak karşılama için teşekkür etti.

Türkiye ile Almanya arasında derin dostluk ilişkileri bulunduğunu söyleyen Merkel, Başbakan Erdoğan ile en son 26 Mart'ta bir araya geldiklerini anımsattı ve Başbakan olarak Ankara'yı ilk kez ziyaret ettiğine dikkati çekti.

Merkel, görüşmelerinde Türkiye-AB ilişkileri, Gümrük Birliği Ek Protokolü, reformlar ve diğer konuları ele alacaklarını belirtti. Erdoğan ile bugün yaptığı ilk görüşmede daha çok ikili ilişkileri değerlendirdiklerini kaydeden Merkel, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin iyi bir düzeyde olduğunu, mesela ekonomik ilişkilerin çok olumlu bir seyir izlediğini ifade etti.

Bir gazetecinin, KKTC üzerindeki ambargoların kaldırılmasına yönelik AB'nin daha önce verdiği sözleri hatırlatarak, buna ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Merkel, Gümrük Birliği Ek Protokolünü anımsatarak, "Bizim açımızdan bu protokolün yerine getirilmesi gerekiyor" dedi.

Merkel, AB ülkelerinin serbest ticaret ya da işbirliği yapmak istemeleri durumunda birbirlerinin liman ve havaalanlarına erişimlerinin de olabilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"AB dönem başkanı Finlandiya'nın önerisi masada. Türk tarafının bu öneriyi olumlu karşıladığını görüyoruz ve umuyorum ki zor bir sorunu çözmek üzereyiz. En azından bu sorunun varlığını kabul etmek zorundayız. Tabii AB ile müzakerelere devam edebilmek için bu sorunun halledilmesi gerekiyor. Bu, AB müzakerelerinde ilerleme için gerekli bir koşuldur."