BIST 10.158
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.397,60
HABER /  GÜNCEL

Mercedes çevreyi ihmal etmiyor

Washington’da düzenlenen çevre sempozyumuna ‘Bionic Car’ konseptiyle katılan Alman üretici, emisyon normlarına yönelik yeni teknolojilerini sergiledi.

Abone ol

Washington’da düzenlenen çevre sempozyumuna ‘Bionic Car’ konseptiyle katılan Alman üretici, emisyon normlarına yönelik yeni teknolojilerini sergiledi. Firma bu otomobil için geliştirdiği yeni teknolojileri mevcut ürün gamına uygulamayı planlıyor.

Bionic Car, aerodinmik tasarım ve motor teknolojileri konusunda devrim yaratacak özelliklere sahip. Mercedes tasarımcıları konsepti yaratırken ‘Boxfish’ ismi verilen tropikal bir balıktan esinlenmişler. Bu şekilde küçük bir küp şeklinde tasarlanan otomobil rüzgar tünelinde yapılan testlerde 0.19 Cd seviyesinde rüzgar direnci yakalamış. Böylece mühendisler az yakıt tüketen çevreci otomobil fikirlerindeki ilk amacı gerçekleştirmişler.
Ardından otomobil için çevreci bir motor tasarlanma süreci başlamış. Bu hedef doğrultusunda 140 HP güç çıkışı sunan dizel bir motor yaratılmış. Bu motoru diğer dizel motorlardan ayıran en büyük özellikse sahip olduğu SCR (Selective Catalytic Reduction) teknolojisi. Henüz test aşamasındaki bu teknoloji motordan çıkan atık gazları ve yanmamış yakıtı yöneterek tüketimin düşmesinin saplıyor. Bu sayede Bionic Car fabrika verilerine göre 100 km’de sadece 4.3 litre yakıt tüketiyor. Bu değer seri üretim bir otomobile göre yüzde 20 oranında düşüş anlamına geliyor.

Teknolojinin asıl faydasıysa emisyon değerlerinde çıkıyor. Bionic Car standart direkt enjeksiyonlu dizel motora sahip otomobillerden yüzde 80 oranında daha düşük atık gaz çıkarıyor. SCR sisteminin testlerin ardından Mercedes’in güncel motor gamındaki dizel motorlara da adapte edilmesi bekleniyor.

Kaynak: