BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,64
ALTIN 2.413,22
HABER /  GÜNCEL

Bakteriler Ötzi’yi kemiriyor

İtalyan Alpleri’nde 1991 yılında bulunan 5 bin yıllık donmuş mumya Ötzi’yi inceleyen bilim insanları bakterilerin vücudunu kemirdiğini açıkladı.

Abone ol

İtalya’da bir arkeoloji müzesinde Ötzi üzerinde araştırma yapan bilim insanı Eduard Egarter Vigl, mumyanın kemiklerinde tespit edilen baloncukların nedeninin bakteriler olduğunu belirtti. Bilim ekibi mumyanın saklandığı odadaki havayı inceleyecek.

Bakterilerin Ötzi’nin vücudunu çürütebileceğinden korkuluyor. Bilim ekibi, Ötzi’nin, vücuduna zarar veren bakterilerden mutlaka temizlenmesi gerektiğini vurguluyor. Dr. Egarter Vigl, kemiklerde görülen baloncukların Ötzi’nin iskeletine yayıldığını söyledi. Tahminlere göre, bakteriler Ötzi’nin kemiklerine derisindeki çatlaklardan nüfuz ederek girdi.

ÖTZİ BİR AVCIYDI

Ötzi, bilim insanlarına Neolitik Çağ’a ait (M.Ö. 3.300 ila 3.100 arası) önemli ipuçları sağladı. Donmuş mumya Ötzi bulunduğunda, elinde bakır bir balta, yay ve okların olması onun avcı olduğu izlenimini uyandırmıştı. X-ışını ile yapılan incelemelerde, Ötzi’nin bir okla yaralandığını ve okun sivri başının sol omzunda kaldığını anlaşıldı. Araştırmalar Ötzi’nin ölmeden önce geyik eti, ekmek ve yeşillik yediğini ortaya çıkardı.

Donmuş mumya Ötzi’yi Helmut Simon adlı bir Alman dağcı 1991 yılında bir tırmanış sırasında keşfetmişti. Mumya müzede buzlu ve nemli bir ortamda tutuluyor ve ziyaretçiler Ötzi’yi küçük bir pencereden izliyor.

Kaynak: