BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.472,06
HABER /  GÜNCEL

Apple Türkiye pazar payını artıracak

Apple pazarını genişletmek için yeni stratejiler geliştiriyor. İlk etapta ürünlerin pazarlanacağı Apple Center teknoloji marketleri açılacak.

Abone ol

Apple’ın Türkiye distribütörü Bilkom, Apple markasını ve şirketin küresel stratejilerini temsil etmek üzere IMC (Independent Marketing Company/Bağımsız Pazarlama Şirketi) yetkisi aldı. Dünyada 16 ülkeye verilen IMC yetkisi ile Bilkom, Apple’ın Türkiye dahilinde tam yetkili temsilcisi oluyor. Bilkom bir basın toplantısıyla IMC yetkisini ve 2005-2006 hedeflerini anlattı.

IMC kimliği Bilkom’a Apple’ın Türkiye’deki tüm operasyonlarını tam yetki ile yürütme imtiyazı verecek. Bilkom, kanal programları, teknik servis hizmetleri ve pazar geliştirme çalışmalarını IMC çerçevesinde Türkiye pazarı adına üstelenecek. IMC işbirliğini Bilkom Genel Müdürü Tasun Yeğen şöyle açıklıyor; “Koç Grubu ile Apple stratejik ortak oldu diyebiliriz, artık pazarlama bütçeleri karşılıklı olarak birleştirilecek, genel strateji Apple’dan yerel uygulama ise Billkom’dan gelecek.”

TÜRKİYE İŞİN BAŞINDA, POTANSİYEL BÜYÜK

Bilkom’un IMC yetkisi almasıyla ilgili olarak konuşan Apple CEMEA (Merkez Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Bölgesi Başkanı Jacques Gourlet, genç nüfus, düşük PC ve genişbant yaygınlığına vurgu yaparak Türkiye’nin büyüyen bilişim pazarının “büyük potansiyel” sunduğunu belirtti.

Türkiye’nin bölgesinde iPod satışlarında 4’üncü, Mac satışlarında ise 7’inci olduğunu söyleyen Gourlet, “Apple, bölgedeki cironun yüzde 9’unu Türkiye’den sağladı. Büyüme hızı açısından da Türkiye, Apple ekosistemi içinde oldukça önemli bir ülke, bu potansiyelin ancak IMC yetkisiyle gerçekleştirileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

2005’TE HEDEF 50 BİN İPOD

Bilkom Genel Müdürü Tansu Yeğen, 2004’te 17 milyon dolar olan ciroyu 2005 yılında 30 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Bilkom’un IMC sıfatıyla 2005’te başlıca hedefi ise iPod satışlarını patlatmak. Apple, 2004’te 4 bin adet olan iPod satışını 2005’te 50 bin’e çıkarmayı hedefliyor.

Yeğen, Macintosh satışlarında da bu yıl 10 bin rakamını yakalamayı amaçladıklarını dile getirdi. Bu stratejinin odak noktasını, Yeğen’in ‘taşınabilir masaüstü’ olarak nitelediği MacMini oluşturuyor. Bilkom, Şubat’ta 499 Euro’dan satışa çıkan MacMini’yi Türkiye pazarında yaygınlaştırmaya çalışacak.

IMC çerçevesinde Bilkom, Türkiye’deki yetkili iş ortaklarına, ‘Apple Authorized Partner’ ve ‘Apple Training Center’ sertifikasyonlarını uygulayacak. İş ortakları ‘Apple Satış Uzmanı’ ve ‘Apple Yetkili İş Ortağı’ programları ile tüm dünyada geçerli sertifikaya sahip olacaklar. Bilkom’un ilk yetkili eğitim merkezi BilgeAdam olarak belirlendi.

APPLE CENTER’LAR

Apple’ın 2005’te en önemli hedefi, Apple Center adı verilen ve sadece Apple ürünlerine odaklanan teknoloji marketler. Bunların ilki Altunizade’de bir plazanın altında çok yakın bir zamanda açılıyor. Bilkom, 2005’te 5, 2006’de ise 10 adet Apple Center, ya da Türkçeleştirilmiş haliyle ‘Apple Bakkalı’, açacak.

NTVMSNBC Teknoloji Servisi’ne konuşan Bilkom Genel Müdürü Tansu Yeğen Apple Center’ları şöyle anlatıyor; “Bilgisayar dünyası giderek eğlenceye evriliyor, biz de Apple’ları birer eğlence ürünü olarak pazarlamak niyetindeyiz. Apple Center, tüketici pazarında bunun altyapısını oluşturacak. Amacımız kullanıcıların rahat gezebilecekleri, bilgisayarları deneyebilecekleri, iPod’ları kurcalayabilecekleri bir ortam yaratmak.” Bilkom yetkilileri, Apple Center’larda birer cafenin de açılmasını düşünüldüğünü dile getiriyor.

Apple Center açmak isteyen Bilkom işortakları dükkanlarının bir krokisini Bilkom’a gönderecek. Bilkom, Fransa’daki bölgesel merkezle birlikte dükkan için en uygun tasarım ve dekorasyonu çıkarıyor. Yeğen, dükkan mobilyalarının dahi özel olarak üretileceğini söyledi. Bu dükkanlarda çalışacak teknik elemanlar, Bilkom tarafından eğitilecek ve sertifikalarını alan kişiler Apple Center’larda iş bulabilecek.

Türkiye için yeni bir kavram olmasına karşın Apple Center’lar dünyada oldukça yaygın; Yeğen Fransa’da 92 adet Apple Center bulunduğunu söyledi.

TÜRKÇE ITUNES: NEDEN OLMASIN

Dünyada internetten müzik indirme alanında bir devrim yaratan iTunes sitesinin Türkçe versiyonu ise sırada. Her ne kadar Tansu Yeğen konuyla ilgili kesin bir tarih vermese de, Türkçe iTunes’un 2006 sonrası için gündemde olduğu anlaşılıyor.

Yeğen, MÜYAP’ın 50 bin Türçe şarkıyı MP3 formatına aktardığını ve Türkçe iTunes’un bu çalışmanın sonuçlarını beklediğini belirterek şunları söyledi; “MÜYAP’ın telifleri halletmek için bir süreye ihtiyacı var, bir şarkının telifi için bestecisi, söz yazarı gibi birçok kişide telifi var ve bunların temizlenmesi gerek. MÜYAP bu işleri hallettikten sonra da Türkçe iTunes gündemimizde olacak”.

Türkiye’de korsanın ulaştığı boyutlara dikkat çeken Yeğen, “Korsanla mücadele için sadece yasaklamak yetmez, bir alternatif sunmalıyız ve Apple Türkiye olarak bunun üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: