BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Menopoz'da ateş basmasına dikkat!

Menopozun kadınlarda hafızayı olumsuz etkilediği belirtildi.

Abone ol

Uzmanlar özellikle ani ateş basmasından kötü etkilenen kadınların hafıza sorunu yaşayabileceği uyarısı yaptı.

Menopoz döneminde ani ateş basması yaşayan kadınlarda çok fazla hafıza sorunu yaşandığı açıklandı. Menopause dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlae ani taeş basması ile hafıza sorunu arasında bir bağlantı bulduklarını ifade etti. ABD'nin Illinois ve Chicago'daki Northwestern üniversitelerinden uzmanları 68 kadınla dikkat ve hatırlama testi yaptı.

Araştırmaya katılanların hepsi 44-ila 62 yaş arasında değişiyordu ve en az haftada 35 ani ateş masması yaşadıklarını belirttiler. Kadınlar ayrıca menopoz sendromu, ruh halleri ve hafızalarıyla ilgili soruları yanıtladı.

ATEŞ BASMASI SONUCU...

Araştırma sonunda çok fazla ani ateş basması yaşayan kadınlar hafıza testinde kötü not aldı. Ateş basmalarının kötü olması durumunda uzun vadede hafıza kaybına da neden olabileceği belirtildi.

Daha önceki bir araştırmada hafıza ile menopoz arasında ilişki kurulmuştu. New York'taki Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi uzmanları kadın hormonlarının dalgalanma seviyesinin hafızayı etkileyebileceği belirtilmişti. Araştırmada menpopozun ilk yılında çok daha fazla enkilenildiği ifade edilmişti.

Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yaptığı araştırmada ise eğer kadınlar aşırı kilolu, sigara kullanıyorsa veya çok fazla içki tüketiyorsa menopoz döneminde çok daha fazla sorun yaşayayabileceği uyarısı yapılmıştı. Öte yandan eğitim seviyesi yükseldikçe menopoz döneminde acı çekme olayının da azaldığı belirtilmişti.