BIST 10.298
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.403,42
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur atmak kolaylaştı

10 yıl içinde 4 kez olumsuz değerlendirme alan memurun işine son verilecek

Abone ol

Devlet Memurları Kanun Tasarısı Taslağı'na göre, "personel ve başarı değerlendirmesi" üst üste iki kez "olumsuz" sayılan memurlar başka bir personel ve başarı değerlendirme amirinin emrine atanacak. Burada da "olumsuz" değerlendirme alan memurlar ile değerlendirmesi 10 yıl içinde toplam 4 defa "olumsuz" olan memurların görevlerine son verilecek.

Hükümet adına toplu görüşmelere katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Memurları Kanun Tasarısı Taslağı'nı görüş için konfederasyon başkanlarına verdi.

Taslağa göre, memurlar toplu olarak göreve gelmeme veya hizmetin yavaşlatılması veya aksatılması sonucunu doğuracak eylemlerde bulunamayacak.

Memurların greve karar vermeleri, grev düzenlemeleri, ilan etmeleri ve bu yolda propaganda yapmaları yasak olacak.

Memura, eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, eşinin veya çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde isteği üzerine 5 iş günü izin verilecek.

Kadın memura çocuklarını emzirmeleri için doğum tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda güde 1.5 saat süt izni verilecek.

Kadın memura, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni verilecek.

Doğum yapan memura doğum sonrası analık izni sürelerinin bitimi tarihinden itibaren, eşi doğum yapan memura çocuğun doğduğu tarihten itibaren 12 aya kadar istekleri üzerine aylıksız izin verilecek. Bu izin 3 yaşını doldurmamış bir çocuğun evlat edinilmesi halinde de evlat edinen memura aynı koşullarda verilecek.

Her memura ait bir "personel ve başarı değerlendirme dosyası" bulunacak. Memurlardan, 100 tam not üzerinden yapılan değerlendirme sonucu "personel ve başarı değerlendirme" notu ortalaması 0-59 olanlar "yetersiz", 60-69 olanlar "geliştirilmesi gerekli", 70-79 olanlar "yeterli", 80-89 olanlar "iyi", 90-100 olanlar "çok iyi" kabul edilecek.

Memurlar, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak zorunda olacak.

İlk defa memur olarak atanacaklar, birinci basamaktan göreve başlayacaklar ve basamak ilerlemesine ilişkin esaslar çerçevesinde 10. basamağa kadar ilerleyebilecekler.

Kamu hizmetlerini, mevzuat hükümlerine uygun şekilde yerine getirmeyen, uyulması zorunlu hususlara uymayan veya yasaklanan işleri yapan memura durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre "uyarma", "kınama", "aylıktan kesme", "basamak ilerlemesinin durdurulması" ve "memurluktan çıkarma" cezalarından biri verilecek.

Memurluktan çıkarma cezası alanlar bir daha memur olarak istihdam edilemeyecek.

Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları ile itiraz üzerine verilen kararlara karşı yargı yolu açık olacak.

Kamu hizmetlerinin yürütülmesi bakımından görevi başında kalmasında sakınca görülen memurlar, ihtiyati tedbir olarak görevden uzaklaştırılabilecekler.

Taslağa göre, işkence veya gayri insani muamele suçları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda devletçe ödenen tazminatlardan dolayı sorumlu personele rücu edilebilecek

Memurların kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliğinden doğan zararların ilgili memur tarafından ödenmesi esas olacak.

Memurlara bu kanundaki temel görev aylığı cetvelinde yer alan ancak henüz tespit edilmeyen göstergelerin aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda temel görev aylığı ödenecek.

Memurlara, yapılan hizmetin güçlüğü, sorumluluğu, riskleri, iş yoğunluğu gibi kriterler dikkate alınarak, Bakanlar Kurulunca uygun bulunanlara en yüksek temel görev aylığının yüzde 20'sini geçmemek üzere "hizmet farkı ek ödeneği" ödenebilecek.

Bu ödeme hiçbir şekilde memurun kendi temel görev aylığının yüzde 40'ını, Emniyet Genel Müdürlüğü ile diğer kurumlardaki memurlardan pilot, pilot adayı ve uçuş ekibi personelinin ise kendi temel görev aylığının yüzde 50'sini geçemeyecek.

Personelin yıllık performans değerlendirme sonuçlarına göre performans ödemesi yapılabilecek.

Kanuna tabi kurumlara ait her derece ve türdeki eğitim ve öğretim kurumlarında yaygın eğitim yapan kurumlarda veya kurslarda fiilen ders verenler ile kendilerine ders görevi verilenlere her ders saati için "150" gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpılması sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere ders ücreti ödenecek.

Yükümlü oldukları ders saatlerini kurumunda dolduramayan öğretmenlere görev yaptıkları veya ikamet ettikleri belediye sınırları içinde kalmak kaydıyla öğretmen ihtiyacı bulunan kurumlarda görevlendirilmek suretiyle zorunlu ders saatleri tamamlatılacak.

Memurların her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eşi için "1500" gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında aylık eş yardımı ödenecek.

Memurların her bir çocuğu için "500" gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık çocuk yardımı ödenecek. Ancak ikiden fazla çocuk için bu yardım yapılmayacak.

Memurların sosyal yardımlarından herhangi bir vergi ve kesinti yapılmayacak.

Sosyal güvenlik priminin hesaplanmasında temel görev aylığı esas alınacak.

Düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurumunun başkanlarına bu görevde bulundukları sürece, onuncu basamakta Başbakanlık Müsteşarı için öngörülen gösterge rakamı esas alınarak temel görev aylığı, üyelerine ise bu miktarın yüzde 95'i aylık olarak ödenecek.