BIST 9.802
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,37
HABER /  EKONOMİ

Mehmet Şimşek'ten flaş enflasyon açıklaması! Neden yükseliyor?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun son 9 yılın zirvesine çıkmasının nedeninin "sürekli kur şokları ile TL'nin değer kaybı" olduğunu söyledi...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek 9 yılın en yükseğine çıkan enflasyon rakamlarıyla ilgili konuştu. Enflasyonun artmasının temel nedeninin TL'nin değer kaybetmesi olduğunu belirten Şimşek, yeniden tek haneli rakamlara dönüleceğini söyledi. 

İşte Şimşek'in konuşla ilgili açıklamasından satır başları:

SÜREKLİ KUR ŞOKU YİYORUZ

- Enflasyonu tek haneye indirdik. Şu anda geçici olarak çift hanede bunun temel sebebi son yıllarda sürekli bir şekilde kur şoku yememiz. Yani TL’nin değer kaybıdır. Dolayısıyla bu kur şokunu yemeseydik muhtemelen enflasyon çok farklı noktalarda olurdu. İkincisi de gıda fiyatları, üçüncüsü de petrol fiyatları.

GELECEK YILIN İLK ÇEYREĞİNDE DÜŞER

- Şimşek, gelecek dönemde enflasyonun düşeceğine inandıklarını aktararak, para politikasında sıkı bir duruş olduğunu, Kredi Garanti Fonu’nun kredi politikasında gevşeme yarattığı için bunun çok hissedilmediğini, ancak gelecek yılın ilk çeyreğinden itibaren bunun hissedileceğini vurguladı.

KUR ŞOKLARININ DEVAM ETMESİ İHTİMALİ ZAYIF

Gıda fiyatlarına ilişkin aldıkları tedbirlerin etkili olacağını belirten Şimşek, “Kur noktasında buradan bizim bir şey söylememiz zor. Tabii ki Türkiye bu güçlü performansıyla bu kur şoklarının devam etmesi ihtimalini zayıflatıyor. OVP’de enflasyonun düşeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde yüzde 8’e doğru enflasyonun gerilemesini öngörüyoruz.” diye konuştu.