BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.443,28
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Medeniyetler ittifakı Türkiye'nin misyonuna uygun

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, sorumlusu olduğu ve yarın başlayacak Medeniyetler ittifakı İştirakçiler Forumu ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dış politika baş danışmanı İbrahim Kalın ile birlikte düzenlediği toplantıda, “Türkiye olarak böyle bir projeye öncülük ediyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Sözlerine medeniyetler ittifakının Birleşmiş Milletlere bağlı bir inisiyatif olduğunu belirterek başlayan Atalay, “İttifakın bugünkü dostlar grubu 108 ülkeyi ve 23 uluslararası ve bölgesel örgütü içermektedir. Bu bir küresel barış projesidir. Çeşitli kültür dil ve inançtan insanlar arasında saygı ve hoşgörü BM Medeniyetler İttifakının temel değerleridir.” şeklinde konuştu.

İnisiyatifin odaklandığı noktanın özellikle Müslüman toplumlar içinde ve arasındaki ilişkileri geliştirmek ve süregelen anlaşmazlıkları gidermek olduğunu ifade eden Atalay, İttifakın kültürlerarası anlayış ve ülkeler, halklar ve toplumlar arası işbirliğini amaçlayan bir ortak eylem örgütlemek faaliyetinde bulunduğunu söyledi.

Atalay ayrıca, “Bu proje Birleşmiş Milletler misyonuna en uygun düşen bir barış projesidir. Yani küresel barış ve küresel adaletin sağlanması için çok kapsamlı bir projedir. Diyalogu ve her düşünceye her dine her farklılığa saygıyı esas alan bir projedir. Türkiye bu projede öncü rol oynamıştır. Özellikle son 10 yıl içinde Türkiye’nin Uluslararası alanda küresel aktör olması hem başbakanımızın uluslararasındaki imajı bizim bu projede taraf olmamızı daha da kolaylaştırmıştır. İslam ülkeleri için Türkiye bu projeyi eş başkan olarak kabul etmiştir. Doğrusu bu proje Türkiye imajına da olumlu katkı sağlamıştır.” şeklinde konuştu.

'EN FAZLA KATKI VEREN ÜLKE TÜRKİYE'

Medeniyetler ittifakı projesinde Türkiye’nin önemini de vurgulayan Başbakan Yardımcısı, “Medeniyetler ittifakı çalışmasının en önemli ayaklarından birisi Türkiye olmuştur. Hem eş başkanlık olarak hem finansman olarak en fazla katkıyı veren ülke durumundayız. Bu küresel barış projesine öncülük etmekten de doğrusu büyük bir memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Proje hakkındaki açıklamalarından sonra yarından itibaren başlayacak iştirakçiler toplantısı hakkında bilgi veren Atalay, “Bu programa 70 civarında ülke ve 15 civarında da uluslar arası kuruluş katılıyor. Toplantının birinci gününde finansman ile ilgili çalışmaların yapılacağı bir gün olacak. Katılan ülkelerin katkıları alınacak. Aynı zamanda şunu da diyebiliriz İstanbul toplantısı medeniyetler ittifakının bugüne kadarki değerlendirmesi yani bu 7 yılın bir değerlendirmesi de sayılabilir.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da yapılacak toplantının bir medeniyetler ittifakı zirvesi olmaktan ziyade, değerlendirmelerin yapıldığı bir iştirakçiler toplantısı olacağının altını çizen Atalay, buna rağmen forumun ikinci gününde önemli konuların konuşulacağı konuşmaların yer aldığı oturumların olacağını ifade etti.

Son olarak 1 Haziran da yapılacak Somali Konferansı ile medeniyetler ittifakı iştirakçiler forumunun aynı zamana almalarının sebebini açıklayan Atalay, “İki toplantıyı peş peşe getirmemizin bir sebebi de ikisine de katılınabilsin bir programa gelen diğerine de katılabilsin çünkü o konuda ortaklıklar var.” dedi.