BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Medeniyete Hatemi sansürü mü?

Medeniyetler toplantısındaki dans gösterisinin yarıda kesilmesi sansür mü var? diye sordurdu

Abone ol MEDENİYETLER İttifakı Dördüncü Yüksek Düzeyli Grup Toplantısı’nın kültürel etkinlik bölümünde Koreograf Beyhan Murphy’nin düzenlediği müzik ve modern dans gösterisi 50 dakika sürmesi gerekirken 30’uncu dakikada sahne ışıkları kapandı. Oyuncular apar topar sahne dışına çıkarıldı.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Başbakan Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve Medeniyetler İttifakı’na katılanların izlediği gösterinin kadınların bacaklarını, erkeklerin göğüslerini açıkta bırakan kıyafetler yüzünden yarıda kesildiği iddia edildi. Organizasyonu üstlenen firma ise "Programdaki saatlere uyulamadığından aksaklık yaşandı. Gösteri bu yüzden yarıda kesildi" dedi.

TARTAKLAMADILAR

’Güldestan’
oyunundan çeşitli bölümlerin oynandığı Çırağan Sarayı’ndaki gösteride yer alan ve adını açıklamak istemeyen bir dansçı, Başbakan’ın korumaları tarafından tartaklandıkları iddiasını ise doğrulamadı. "Keşke tartaklansaydık da eserimizi kesmeselerdi" diyen dansçı, şunları anlattı: "Güldestan’ı yıllardır oynuyoruz. Ankara’dan da arkadaşlar geldi ve bu gösteri için bir hafta hazırlandık. Prodüksiyon süresi 50 dakikaydı. Ancak gösteriye yirmi dakika geç başladık. Sahnede 30’uncu dakikada ışıklar kapandı. Müzik kesildi. Apar topar sahne dışına çıktık. Ne olduğunu anlayamadık. Her gösterinin sonunda kapanış selamı verilir ve kuliste bizlere teşekkür edilir. Teşekkür almamız gerekirken eserimiz kesildi. Tartaklanma söz konusu olamaz. Ama bu tartaklanmadan çok daha kötü."

Bir açıklaması nedeniyle soruşturması olduğu için adını açıklamak istemeyen bir dansçı da devlet organizasyonlarında böyle bir şeyle ilk kez karşılaşıldığını söyledi. Kırgın olduklarını söyleyen dansçı, "Bize ’Yemeğe gidecekler, gösteriyi bitirin’ dediler. Biz de son üç parçayı sergileyemedik. Genel provayı bir gün önce yapmıştık. Açık provayı herkes izleyebilirdi. Sorun kıyafetse, bu sahneleri çıkaralım diyebilirlerdi. Dış işleri mensupları bile şaşırdılar" dedi.

SAATE UYMADILAR

Organizasyonu üstlenen Dekon firması yetkilileri, gösterinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın planlandığını belirterek, "Sabahtan başlayarak programdaki saatlere uyulamadığından aksaklık yaşandı. Gösteri bu yüzden yarıda kesildi. Ancak koordinatöre gerekli açıklama yapıldı. Oyunculara iletilmemiş olması bizim problemimiz değil" dediler. Zaman problemi yaşandığı söylenmesine rağmen Erdoğan ve beraberindekiler, yemeğe gösteri kesildikten 15 dakika sonra gittiler.

BEKİ’NİN AÇIKLAMASI

Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Güldestan’ın yarıda kesilmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: "Dans gösterisinin kıyafetler dolayısıyla kesilmesi sözkonusu değil. Bütün gün programda sarkmalar oldu. Basın toplantısında bile sorulara zaman kalmadı. Gösterinin yarıda kalması da tamamen zamanın sıkıştırmasından kaynaklanmış olabilir."

Bitmeden kestiler

Koreograf Beyhan Murphy, gösterinin bitmeden kesildiğini doğruladı. Neden kesildiği hakkında bir fikri olmadığını söyleyen Murphy, şöyle dedi: "Başbakanlığın özel hazırladığı organizasyondu. Anladığım kadarıyla zamandan dolayı bir sarkma olmuş. 20 dakika gecikmeyle başladık. 50 dakikayı oynayamadık. Sahne arkasına bir anda talimat geldi ve bitirmemiz istendi. Bize de görevli arkadaşlar iletti. Ben oyuncuların kıyafetleriyle ya da koreografiyle ilgili bir problem olduğunu zannetmiyorum. Zamanla ilgili bir problem olabilir."

Haber: Yeliz Öz
Kaynak: www.hurriyet.com.tr