BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.412,02
HABER /  POLİTİKA

Meclis’ten cesur öneri: PKK'yı muhatap alın

TBMM Çözüm Komisyonu Raporu’nda, örgüt liderlerinin barış sürecinde yer alması önerildi

Abone ol

TBMM Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu’nun 450 sayfalık raporunda önemli tespitlere yer verildi. Devletin, “terörist” olarak adlandırdığı örgütleri sürecin içine çekmek için liderlerini muhatap alması gerektiğinin belirtildiği raporda “Masaya oturmak yetmez, masayı devirmemek gerekir” dendi.

Taraf sine haber olan Raporda, barışın sağlanması için gerekli olan etkenlerin başında; taraflar arasında etkin bir iletişim, görüş alışverişi ve görüşme mekanizması kurulması olduğu kaydedildi. Raporda, tarafların masaya oturmasının, aşılması gereken en önemli engel olmakla birlikte “Masaya oturduktan sonra dikkat edilmesi gereken en hassas nokta masayı devirmemektir” dendi.

LİDER AKTİF OLMALI

Çözümün önemli unsurlarından birinin de taraflardan liderlik rolü üstlenen kişilerin yüklendiği sorumluk olduğu vurgulanan raporda, “Çatışmanın başarıya dönüştürülmesi ve çözüme kavuşturulması birçok açıdan liderlerin tutumuna ve oynayacakları role bağlıdır. Bu da önde gelen liderlerin sürece aktif olarak dahil edilmesini gerektirir” görüşüne yer verildi.

PKK LİDERLERİ MUHATAP ALINMALI VE MASAYA ONLARLA OTURULMALI

Raporda, çatışmayı başlatan kişilerin hâlâ hayatta olması ve lider konumunda bulunmasının sorumlu tarafların belirlenmesini kolaylaştıracağı ifade edilerek, şöyle dendi: “Günümüzdeki çatışmaların büyük bir kısmı devlet ile devlet olmayan silahlı güçler arasında yaşanmaktadır. Bu da adına ne denirse densin devlet otoritesinin bu türden gruplarla görüşme yapılıp yapılmayacağı sorusu etrafında yoğun tartışmaların yaşanmasına neden olmaktadır. Çatışma çözümlemesi literatürü, barışın sağlanması adına bu türden gruplarla masaya oturmanın gerekliliğine vurgu yapmaktadır.”

TERÖRİSTLER SÜRECİN İÇİNE ÇEKİLMELİ VE MEŞRULAŞTIRILMALI

Raporda; yapılan araştırmaların, devlet otoritesi tarafından “terörist” olarak adlandırılan güçleri sürecin içine çekmek ve meşrulaştırmanın, çatışmayı şiddetten uzaklaştırmak gibi dönüştürücü ve olumlu bir rol oynadığının tespit edildiği ifade edildi. Çatışma sonrası döneme de dikkat çeken raporda, şu ifadelere yer verildi: “Demokratikleşme, merkeziyetçi bir idari yapı anlayışından yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin esas alındığı bir yönetim anlayışına geçiş ve ekonomik liberalizasyon gibi diğer süreçlerde kaydedilecek gelişmeler belirleyici rol oynayacaktır.”