BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.435,55
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te sözleşmeli öğretmen çıkışı

Meclis'te muhalefet milletvekilleri hükümeti yine öğretmenlerin sorunlarıyla vurdu.

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, birinci derece yakınları ölen erlere 10 gün izin verilebilmesi ve iki yeni vakıf üniversitesi kurulması ile ilgili hükümlerin de bulunduğu Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını Öngören Kanun Teklifinin görüşmelerine başlandı.

Temel kanun olarak ele alınan teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde CHP grubu adına söz alan Sinop Milletvekili Engin Altay, 6 ayrı bakanlığı ilgilendiren torba kanunun temel kanun olarak ele alınmasını eleştirdi.

Hükümetin eğitim politikasını da eleştiren ve öğretmenlerin sorunlarına değinen Altay, AK Parti iktidarından önce senede 8 bin öğretmenin emekli olduğunu, ancak şimdi bu rakamın 18 bine yükseldiğini belirterek, ''Onları ne kadar yıprattığınız buradan da belli oluyor'' dedi.

"KADROLU ÖĞRETMENLERE KADRO VERİLMEDİ"

Öğretmenlerin sorunlarının halen çözülemediğini, sözleşmeli öğretmenlere verilen kadro sözünün tutulmadığını ifade eden Altay, bu sorunu çözemeyen Meclisin bir mensubu olarak öğretmenlerden özür dilediğini, hükümetin de özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Teklifte, yurt dışında da yurt açılmasına olanak sağlayan düzenlemeyi eleştiren Altay, Türkiye'de öğrencilerin barınma sorunu çözülmemişken yurt dışında yurt yapılma isteğinin çelişki yarattığını savundu. Kocaeli'ndeki bir yurtta kazan dairesinde kalan öğrencilerin olduğunu iddia eden Altay, ''Kazan dairesinde öğrenci yatıran devlet, yurt dışında yurt yapar mı?'' diye konuştu.

MHP'DEN ELEŞTİRİLER

MHP Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, öğretmenlerin düşük ücretle geçinmeye, çoğunluğunun kredi kartı ve banka kredilerini ödemeye çalıştığını, bunun, iktidar partisinin bir ayıbı olduğunu ifade etti. Asil, ''Ülkemizi yeniden ağayı kaldırmak istiyorsak, önce öğretmenlerimizin sorunlarını çözmeliyiz'' dedi.

Öğrencilerin barınma sorununa değinen Asil, 1 milyonun üzerinde öğrencinin hizmet talep ettiğini, ancak Kredi ve Yurtlar Kurumunun 231 bin öğrenciye hizmet verebildiğini söyledi.

Teklifte iki yeni vakıf üniversitesi kurulmasına imkan sağlayan maddeleri onayladıklarını belirten Asil, bu üniversitelerin, gençlere yeni birer eğitim kapısı olacağını kaydetti.

AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden de iktidarlarının, öğretmenlerin ücretlerinin ve içinde bulunduğu koşulların iyileştirilmesi konusunda önemli atılımlar yaptığını söyledi.

Üniversite öğrencilerinin barınması ile ilgili eleştirilere yanıt veren Özden, üniversite eğitim gören öğrencilerin tamamının yurtlarda barınma talebinin olmadığını kaydetti. Özden, 3,5 milyon üniversite öğrencisinin yüzde 56'sının örgün eğitim gördüğünü, bunların bir bölümünün kendi yaşadıkları kentlerde eğitim aldığını bildirdi.

Yurtlarda daha önce koğuş sistemi olduğunu, öğrencilerin yurtlardaki hamamlarda yıkanmak sorunda kaldığını belirten Özden, ancak şimdi içinde duşu olan oda sistemine geçildiğini ifade etti. Özden, yurt kapasitesi ile ilgili eleştiri yapılırken bunların da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.