BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.434,74
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te küfürler havada uçuştu!

TBMM'de '2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı' görüşmeleri sırasında Sırrı Sakık ve Mehmet Metiner arasında kavga çıktı.

Abone ol

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Bütçe görüşmelerinde söz alan Sırrı Sakık'la konuşması sırasında kendisine laf atan Mehmet Metiner arasında gerginlik yaşandı.

ÇARE YOKSA DAĞ ÇAREDİR

Devletin geçmiş yıllardaki tutumunu eleştiren sırrı Sakık bir örnek verdi.

Askerlerin o yıllarda bir köye giderek erkeklere işkence yaptığını ileri süren Sakık, 'Erkeklerin soyunmasını istiyorlar. Cinsel organlarına ip bağlayarak, kadınların bu ipi çekmesini istiyorlar. 3 gün sonra köyün bütün gençleri 'çare yoksa dağ çaredir, ölüm çaredir' diyerek, bedenlerini ölümü yatırıyorlar. Bu hikayeler Batman'ın köylerinde de Bingöl'ün köylerinde de yaşanmıştır' dedi.

Bütçede barış için bir öneri olmadığına dikkat çeken Sakık, adalet ve hukuka yer verilmediğini söyledi. O dönemlerde öldürülen partili Kürt yöneticilerinin isimlerini saydı. Kürtlerin, onları öldüren katillerin ortaya çıkmasını istediğini ifade eden Sakık, 'Biz Kürtler yaralıyız, size yaralarımızı gösteriyoruz, yaralarımızın sarılmasını istiyoruz' dedi.

KCK davasından 4 yıldır içeride olanların savunma bile yapamadığını anlatan Sakık, AK Partili vekillere dönerek, 'Bülent Arınç'ın yaptığı empatiyi siz de yapın' diye konuştu.

AK Parti'li Metiner de kürsüdeki Sakık'a laf atarak, "PKK'nın şiddetine karşı çıkamıyorsanız, devletin şiddetine tek yanlı olarak karşı çıktığınızda ilkeli sayılmazsınız" deyince tartışma başladı.

Söz alan Metiner şunları söyledi:

SİZ IRKÇISINIZ 

"PKK bugün bölgede silahlı bir vesayet rejimi kurmak istiyor ve büyük ölçüde bunu başarmış durumdadır. Kendisinden farklı düşünen her Kürt'ü imha edilmesi gereken bir düşman olarak gören örgüttür"

"Hadi Türk Mehmetler için ağlamıyorsunuz, Kürt Mehmetler'in hukukunu savununuz. Kürtlük adına ulus inşa etmek de bir başka düzeyde ırkçılıktır'

"Tek devlet, tek bayrak, tek resmi dil, tek vatan diyen Öcalan'ın kendisidir. Tekçi zihniyete karşıysanız, ulu önder olarak kabul ettiğiniz Öcalan'ın bu zihniyetine neden tek bir laf etmiyorsunuz? Bu mu sizin özgürlük anlayışınız? Biz devletten kaynaklı şiddet politikalarına da karşıyız, örgütten kaynaklı şiddet politikalarına da karşıyız. Biz faili meçhullerle mücadele ederken, o faili meçhullerle adı anılanları yargı kararıyla Silivri'ye koyarken yargıçlarımız, Abdullah Öcalan 'Kürt meselesinde çözüm isteyenler Silivri'ye konuluyor' diyor. Öcalan bile Ergenekon davasına sahip çıkarken, siz kalkıp bugün farklı şeyler söylüyorsunuz. Kürt faşizmine hep birlikte karşı çıkmanız lazım."

SEN ADİSİN

Metiner'den sonra tekrar kürsüye gelen Sakık Metiner'e ağır sözlerle cevap verdi. "Aslında cevap vermeye değer değilsin, sen adisin"diyen Sakık, eline aldığı su bardağını Metiner'e fırlatmak istedi, ancak su döküldü.

Sakık, Metiner'in olduğu tarafa doğru yönelince, Metiner de ayağa kalkarak kürsüye yürümek istedi. Araya giren milletvekilleri olası bir kavgayı önledi.
Bunu üzerine TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, birleşime ara verdi.

TARTIŞMA ALEVLENDİ

Sakık'ın, 'Terbiyesiz adam seni, edepsiz adam' dediği Metiner, 'Sen edepsizin daniskasının' yanıtını verdi. Sakık, 'Yalakalık yapıyorsun, insan değilsin' dedi. Metiner'in 'İnsan kasabısın sen' sözlerine, Sakık, 'sensin insan kasabı' karşılığını verdi.

Sırrı Sakık, 'Toplumda bir karşılığın var mı senin?' derken, Metiner, 'Demokrasiye ağzınıza almayın' dedi.