BIST 9.484
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.495,58
HABER /  DÜNYA

Katliam yapan ABD askerine idam

Afganistan'da 16 sivili öldürmekten suçlanan ABD askeri için ceza belli oldu.

Abone ol

Afganistan 'da görev yaptığı üssün yakınlarındaki bir köyde 16 sivili öldüren Amerikalı asker Robert Bales için ölüm cezası istendiği bildirildi.

Askeri savcı, geçen ay ''taammüden adam öldürmek'' suçlamasıyla ön duruşması yapılan 39 yaşındaki Bales'in 11 Mart sabahı Afganistan 'ın güneyinde görevli olduğu üssü terk ettiğinin, yakınlardaki bir köye saldırı düzenledikten sonra üsse döndüğünün, sonra tekrar üsten kaçıp bir başka köye saldırı düzenlediğinin belirlendiğini ifade etti. 9'u çocuk 16 kişi yaşamını yitirdiği saldırılar, Afganistan'da büyük infial uyandırmış, düzenlenen protesto gösterilerinin ardından ABD, Afganistan'daki operasyonlarına geçici olarak ara vermek zorunda kalmıştı.

Bales'in, Seattle'in güneyindeki Lewis-McChord Üssü'nde yapılacak duruşması için henüz bir tarih belirlenmedi.

Robert Bales 'in avukatı John Henry Browne, savaş bölgesinde dördüncü kez görev yapan müvekkili için ölüm cezası talep edilmesinin ''sorumsuzluk örneği'' olduğunu söyledi.

Browne, ''Ordu, travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konulduğunu bile bile Bales ve diğer askerleri çatışma bölgelerine gönderiyor. Sonra da sorumluluk almıyor. Ordu, kendi aldığı hatalı kararları örtbas etmeye çalışıyor'' dedi.

Bales'in eşi Kari Bales ise eşinin tarafsız bir biçimde yargılanmasını umduğunu ifade etti.

ABD 'de 1961 yılından bu yana ordudan kimse idam edilmedi.