BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.426,40
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te 'casus personel' için önlem alındı

Meclis Başkanı Cemil Çiçek Başkanlık Divanı toplantısında, 'kötü niyetli personel olasılıkları'na karşı önemli güvenlik kararlarına imza attı.

Abone ol

Yasama döneminin son Başkanlık Divanı toplantısında, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, gelecek dönemin parlamentosunu da etkileyecek önemli güvenlik kararlarına imza atarak, 'kötü niyetli personel olasılıkları'na karşı önlem aldı.

'GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANAN PERSONEL' OLASILIĞINA KARŞI ÖNLEM

Cemil Çiçek başkanlığında dün yapılan Başkanlık Divanı toplantısında, TBMM’nin gizli olan Güvenlik Yönetmeliği yenilendi. Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre, yasadışı kayıt ve 'görevini kötüye kullanan personel' olasılıklarına karşı, milletvekili odalarına girişler, ana bina ve kulislere geçiş yollarına da büyük ölüçüde 'sıkılaştırma' ve 'yasaklar' getirildi.

MİLLETVEKİLLERİ ARAÇLARININ KULLANIMINA 'SIKILAŞTIRMA'

Bu sıkılaştırmaların içerisinde dikkat çeken önlemlerden biri de TBMM logolu araç ve yaka kartlarının “uygunsuz yerlerde görülmesi ve itibar sağlamak maksadıyla kullanılması” nedeniyle 3 bin dolayında giriş kartı iptal edilmesi oldu. Bu iptal kararına göre, milletvekillerinin araç giriş kartları da fotoğraflı olacak ve sadece araçta milletvekili varken kullanılabilecek.

meclis.20150407104644.jpg

KART SAYISI 6 BİNE DÜŞÜRÜLDÜ

Milletvekilleri dışında 9 bin kişiye verilen Meclis giriş kartlarının sayısı 6 bine düşürüldü. Divan’da alınan kararlara göre bürokratlara ve siyasi partilerin il teşkilatlarında görevli kişilere verilen giriş kartları sınırlandırılacak ve partilerin sadece il başkanları ve belediye başkanlarına özel giriş kartı verilecek.

YAKINLARA TANINAN ÖZEL GİRİŞ KARTI DA İPTAL EDİLDİ

Daha önce; il genel meclisi başkanları, bir önceki genel seçime katılma hakkı tanınan partilerin genel başkan ve yardımcıları, TBMM Başkanlık Divanı üyelerinin 20 yakını, milletvekili ve genel sekreterin 10 yakını, genel sekreter yardımcısının 8 ve daire başkanlarının 5, başkan yardımcılarının 5 yakınına tanınan “özel giriş kartı” kontenjanları da uygulamadan kaldırıldı.

MİLLETVEKİLİ ARAÇLARINI BAŞKALARINI KULLANAMAYACAK!

Değişikliğin gerekçesinde, “Milletvekili araç kartlarının başkaları tarafından kullanılması ve uygunsuz yerlerde görülmesi, iptal edilen araç ve yaka kartlarının iade edilmeyerek kullanılmaya devam edilmesi, kartların yerleşkeye giriş amacı dışında itibar sağlamak maksadıyla kullanıldığının gözlemlenmesi nedeniyle” denildi. Yeni uygulamayla milletvekillerinin kullandığı odalarda yeni güvenlik önlemleri devreye sokuldu. 

PERSONEL ÇALIŞMA ODALARI YANGINDA BİLE YEDEK ANAHTARLA AÇILMAYACAK

Personel çalışma odaları, Yangın, su baskını ve deprem gibi acil durumlarda bile TBMM Koruma Dairesi’nden bir yetkili ve itfaiyeci ile birlikte tutanak tutularak açılacak, yedek anahtarla da açılmayacak.

GAZETECİLER MECLİSE BÖYLE GİRECEK

Başkanlık Divanı, eski Meclis Başkanlarının kullanımına ayrılan özel makama da 3 personel tahsis etti. Ayrıca Parlamento Muhabiri giriş kartı iptal edilen gazetecilerin basın kartıyla Meclis’te basın çalışmalarını izlemeleri yasaklandı.