BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 35,01
ALTIN 2.435,87
HABER /  POLİTİKA

Mecliste Alevilik kavgası

AK Parti Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın Alevilikle ilgili sözleri tepkilere yol açtı

Abone ol

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın Alevilikle ilgili sözleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda tartışmaya neden oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesi üzerinde görüşlerini açıklayan Özbayrak, muhalefet milletvekillerinin, Alevilikle ilgili düşüncelerini ifade ettiklerini anımsattı. Aleviliğin, Şia'nın bir kolu olduğunu, Şia'nın Caferilik gibi başka kolları da bulunduğunu belirten Özbayrak, Alevilere herhangi bir tahsisat yapılması düşünülürse, Şia'nın diğer kollarının da tahsisat talebinde bulunabileceğini, bu durumda ne olacağını sordu.

Özbayrak, ''Belki Alevilik kapsamı içinde ele alınmayacak ama Mecuziler, Vahabiler, Satanistler de benzer taleplerle gelebilir pekala... Bu durumda Alevilerin ya da 'Aleviyim' diyen insanların bu tür taleplerini nasıl karşılamak gerekiyor, doğrusu ben bilmiyorum'' diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Özbayrak'ın sözlerine tepki gösterdi.Özbayrak'ın, Alevileri satanistlerle bir tuttuğunu ileri süren Ergin, ''Bu ülkede 10 milyonun üzerinde Alevi nüfusu, Satanistlerle bir tutuyorsunuz eyvah...'' dedi. Bunu son derece yanlış ve sakıncalı bulduğunu ifade eden Ergin, ''Cemevlerine kaynak aktarılması yönünde dile getirilen görüşlerde yadırganacak ne var? Yanlış oldu'' dedi.

Kışanak'tan tepki

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak da Özbayrak'ın Alevilerle ilgili yaptığı değerlendirmeyi esefle karşıladığını söyledi.

Bu yaklaşımın, Türkiye'de çoğulcu demokratik yapıya kavuşmanın önünde ciddi engel olduğunu savunan Kışanak, ''Kürtler taleplerini dile getiriyorlar, Kürtçe eğitim imkanlarının genişletilmesini istiyorlar. 'Vay efendim siz isterseniz, şu kadar etnik grup var, onlar da ister...' Aleviler de istiyor, aynı gerekçe ileri sürülüyor. Bu doğru yaklaşım değildir'' diye konuştu.

Kışanak, demokrasilerin en önemli erdeminin, azınlıkların ve karşı grupların kendilerini ifade etme kanalları bulunması olduğunu belirterek, bu kanalların ne gerekçeyle olursa olsun kapatıldığı zaman, demokrasinin tersine çevrilmiş olacağını söyledi.

Yanlış anlama oldu

Tekrar söz alan Özbayrak, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, kimsenin Alevileri, Satanistlerle veya başka sapık inançlarla bir tutma cesareti içinde olamayacağını ifade etti.

Özbayrak, Aleviliğin, Şia'nın bir kolu olduğunu; Şia içinde başka mezhepler de bulunduğunu söylediğini kaydetti. Özbayrak, ''Bunlar da gelir, ayrı ibadet yeri, bütçe isterse ne olacak? Önüne nasıl geçilecek?'' diye sordu.