BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.424,27
HABER /  POLİTİKA

Mecliste AKP-DTP gerginliği

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak’ın Şaban Dişli'yle ilgili sözleri Meclis'te gerginlik yarattı.

Abone ol

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak’ın AKP Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, Bingöl ve Bitlis belediyelerindeki yolsuzluk iddiaları ile AKP Genel Başkan Yardımcılığından istifa eden Şaban Dişli’yle ilgili sözleri Genel Kurul’da AKP ile DTP arasında gerginliğe yol açtı.

Kışanak tüm Siirtlilerin Mervan Gül’ün yolsuzluklarını çok iyi bildiğini belirtirken AKP’li Şaban Dişli’yle ilgili de “Şaban Dişli’nin partideki görevlerinden istifa etmesi yetmez. Milletvekilliğinden istifa ederek, yaptıklarının hesabını yargı karşısında vermelidir" dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Kamu İhale Kurumu’nun bütçeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Genel Kurul’da Kamu İhale Kurumu’nun bütçesi üzerine söz alan Kışanak sanatçı Ferhat Tunç’un gözaltına alınmasıyla ilgili olarak “Sanatçı Ferhat Tunç yanındaki arkadaşıyla birlikte bir akşam, bir lokantadan çıkarken polisler tarafından darp edilerek, dövülerek, kimlik sorma bahanesiyle gözaltına alındılar. Bu durumu kınıyorum ve değerli sanatçının bir an önce serbest bırakılmasını istiyorum."dedi.

Kamu İhale Kurumu’nun, kamu ihalelerinin denetlenmesi, yolsuzlukların önlenmesi açısından önemli bir kuruluş olduğunu ancak Kamu İhale Kanunu’nun bugüne kadar toplam 16 kez değiştirildiğini ifade eden Kışanak “Kamu İhale Kanunu adeta kalbura çevrilmiştir. Ve o kadar çok istisna getirilmiştir ki, neredeyse yasa kapsamında kamu harcaması kalmadı. Enerji, su, ulaştırma, ve telekomünikasyon sektöründe, faaliyet gösteren kurumların alımları özelleştirme ihalelerine danışmanlık yapacak kurumların alımları, hizmet kapsamı dışında tutuldu.dedi.

KIŞANAK’IN SÖZLERİ AKP’LİLERİ KIZDIRDI

Kışanak konuşmasında AKP’li Siirt, Bingöl ve Bitlis belediyelerinde ortaya çıkan yolsuzluk iddialarını da gündeme getirdi. Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül ve 7 belediye çalışanı hakkında soruşturma açıldığını hatırlatan Kışanak, tüm Siirtlilerin Gül’ün yolsuzluklarını bildiğini savundu. AKP’li milletvekilleri Kışanak’ın sözlerine “DTP’li belediyelerde yolsuzluk yok mu?ö diye tepki gösterirken Kışanak AKP’li milletvekillerine “DTP’li belediyelerde bu iddiaların binde biri olsa hepsi cezaevinde olurduö karşılığını verdi. Kışanak konuşmasında AKP Genel Başkan Yardımcılığından istifa eden Şaban Dişli ile iddiaları da gündeme getirerek ”Şaban Dişli’nin partideki görevinden istifa etmesi yetmez. Milletvekilliğinden istifa edip, kendisini yargının denetimine açması lazım. Şaban Dişli’nin yaptığı yolsuzluk sadece kendisini bağlamaz, çünkü AKP’nin Genel Başkanından sonra 2. adamıdır. Dolayısıyla bu iddialar bizzat Başbakanı da bağlar” dedi. AKP’nin yolsuzluklar karşısındaki tutumunu eleştiren Kışanak “Halkımızın kullandığı çok güzel bir deyim var; deveyi hamuduyla yutmak. AKP’nin durmak yol yola devam sloganının ‘Durmak yok yolsuzluğa devam anlamına geldiğini artık halkımız çok iyi bilmektedirö diye konuştu.

ELİTAŞ: BUNLAR İFTİRA, KINIYORUZ

Kışanak’ın konuşmasına tepki gösteren AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Birleşimi yöneten Eyüp Cenap Gülpınar, Elitaş’a oturduğu yerden söz verirken Elitaş, Kışanak’ın Dişli, Mervan Gül, Bitlis ve Bingöl belediyeleri hakkındaki yolsuzluk iddialarına tepki gösterdi. Elitaş, “İspat edilmemiş, doğru olduğu beyan edilmemiş, TBMM kürsüsünde, burada olmayan insanlar hakkında iftira atmayı yanlış buluyorum. Bunlarla ilgili yapılacak, onlarla ilgili kararı beklemek. Dişli’yle ilgili olan kısım dava sonuçlanmış, sonuçlanmış bir dava bir başka siyasi parti milletvekili tarafından gündeme getirilmiş ve herhangi bir dava açılmamıştır. Bu konuyu, olmayan kişiler hakkındaki isnatları iftira niteliğinde görüyor ve kınıyoruz." diye konuştu.

DEMİRTAŞ: HOŞGÖRÜLÜ VE TOLERANSLI OLUN

Elitaş’ın konuşmasının ardından DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da söz istedi. Başkanlık Divanı’nın önüne yürüyen Demirtaş’a Meclis Başkanvekili Gülpınar “Oturur musunuz yerinizeö diye uyarırken, söz vermeyeceğini kaydetti. Demirtaş ise Gülpınar’ın tutumu nedeniyle usul tartışması açılmasını istedi. Gülpınar’ın söz vermemekte ısrarlı davranması ve CHP’li Esfender Korkmaz’ı kürsüye davet etmesi üzerine DTP’liler tepkilerini ve itirazlarını sürdürdü. Gülpınar tepkilerin devam etmesi nedeniyle usul tartışması açtı. Kürsüye gelen DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise Gülpınar’ın tutumunu eleştirdi. Gülpınar’ın usul hatası yaptığını belirten Demirtaş, AKP’li Grup Başkanvekili Elitaş’ın sözlerine de “Sadece burada bulunanlar eleştirilebilir diye bir usul mu var, o zaman içişleri bakanını eleştiremeyiz niye kendisi yok burada. Böyle bir usul mü var, dolayısıyla bir politikanın, uygulayıcının eleştirilmesi için burada olması mı gerekiyorö karşılığını verdi. Demirtaş hükümetin, muhalefetin eleştirilerine karşı hoşgörülü ve toleranslı olmasını istedi.