BIST 10.257
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.379,87
HABER /  POLİTİKA

Meclis de basına yasak!

TBMM Plan ve Bütçe komisyonu, yarınki toplantısına görüntü yasağı koydu. Üç nedeni var. Çanta, Kaplan ve Akgül...

Abone ol ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- Basına sansür ve engelleme adeta moda oldu. TSK'dan sonra Başbakanlığın da akreditasyon uyguladığı basına bir yasak da TBMM Plan ve Bütçe komisyonu'ndan geldi. Komisyon Başkanvekili AKP'li Altan Karapaşaoğlu, yarın (Cuma) yapılacak Komisyon toplantısında basının görüntü almasına yasak getirdi.

Büte görüşmelerinin sürdüğü komisyonda günlerdir basın görüntü alıp, haber yaparken bu yasağın neden getirildiğine ilişkin değerlendirmeler şöyle:

1- ÇANTA: RTÜK Bütçesi görüşülürken, CHP'lilerin protestosu ve RTÜK Başkanının komisyon üyesi milletvekillerine dağıttığı çantaların görüntülenmesi. CHP'liler çantaları komisyon sıralarının önüne dizince; kameralar bu görüntüyü çekti. Komisyon Bbaşkanvekili Karapaşaoğlu, 'hengame yaşandığını' ileri sürüp, komisyona polis bile çağırdı. Ardından CHP'liler ile tartıştı. Ve Başkanlık kürsüsünün üzerinden atlayarak, CHP'li Gürol Ergin'e saldırdı. Araya giren vekiller Karapaşaoğlu'nu durdurdu. Ancak kameralar ve foto muhabirleri orada olduğu için Karapaşaoğlu'nun hoşlanmadığı görüntüler basına yansıdı.

2- KAPLAN: Yine RTÜK Bütçesi sırasında DTP'li Hasip kaplan bir a-4 kağıda not almaya başladı. Büyük harflerle, 'protesto edeceğiz' şeklindeki bu yazının bir pankarta dönüşeceğini hesaplayan kameralar ve fotograf makineleri Kaplan'ı ve not kağıdını görüntülemeye başladı. Bu durum Komisyon Başkanvekili Karapaşaoğlu'nu rahatsız etti ve uyarı yapmasına neden oldu.

3- AKGÜL: Dün (Çarşamba) DTP'li Hasip Kaplan'ın sözlerine öfkelenen AKP Yozgat milletvekili Abdulkadir Akgül, "devlete karşı suçz işleyenler varsa elbette vurulacaktır" dedi. Bu sözler manşetlere taşındı. Bugün basının ilgisi Akgül'ün üzerindeydi. Akgül komisyon toplantısına geliş ve gidişinde kameralar ve muhabirler Akgül'ü takip etti. Bu görüntünün komisyonun çalışmalarını aksattığı ve insicamı bozduğu iddiasındaki Altan Karapaşaoğlu, tepki gösterdi.

VE YASAK
Ve Plan ve Bütçe Komisyonu'nun bugün (cuma) yapılacak toplantısı 'görüntüye' kapatıldı. Basın mensuplarınan toplantıda görüntü alınmayacağı yazılı gündem açıklamasında bildirildi.

Yasak gelmeseydi çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bütçeleri üzerine yapılan görüşmelerde görüntü alınabilecekti. Artık yasak var ve bu görüntüler kamuoyuna aktarılamayacak.