BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.409,53
HABER /  GÜNCEL

Matkapla beyin ameliyatı yaptı

İngiliz cerrah, bir hastayı, malzemeleri olmadığı için matkapla ameliyat ettiğini anlattı.

Abone ol

İngiltere'nin en ünlü beyin cerrahlarından Henry Marsh, yıllar önce acil beyin tümörü ameliyatına aldığı bir hastasının kafatasını matkapla deldiğini kendisi için hazırlanan belgeselde anlattı.

YILDA İKİ KEZ ŞİFA DAĞITMAYA GİDİYOR

Her yıl iki kez Doğu Avrupa'ya yolculuk ederek yoksulları tedavi ve ameliyat eden Marsh, Ukrayna'dan geçerken beynindeki tümör alınmadığı takdirde ölmesine kesin gözüyle bakılan Marian Domishny adlı bir hastayı acilen operasyona aldı.

Ancak doktor yanında gereken malzemeleri olmadığından ameliyatı gündelik hayatta kullanılan kablosuz bir matkapla yapmak zorunda kaldı. İyi bir anestezi uzmanı bulamadığı için de lokal anestezi uygulamak zorunda kalan İngiliz doktor, 9.6 voltluk Bosch marka bir matkapla hastanın kafatasını deldi. Beynine zarar vermemek için hastayla sürekli konuşan Dr. Marsh, matkabın şarjı bitince de paniğe kapılmadan ameliyatı sürdürdü.

30 STERLİNLİK MATKAP

Yayın kuruluşu BBC'nin hakkında "İngiliz Cerrah" adlı bir belgesel hazırladığı Henry Marsh, son 15 yıldır Ukrayna'ya giderek hem seminerler verdiğini hem de zor durumdaki hastaların ameliyatlarını gerçekleştirdiğini anlattı. Matkapla beyin delme deneyimini hangi yıl yaşadığını hatırlamadığını söyleyen Marsh, "Oraya gittiğimde koşullar çok kötüydü. Hastalar ancak kör olunca veya kafalarında büyük bir şişlik olunca doktora gidiyorlardı. Bu da son aşamaydı. Matkapla ameliyat olan hasta da ölmek üzereydi. Bu sayede kurtuldu" dedi.

Yaklaşık 30 sterlinlik bir matkapla ameliyatı yapan Marsh, beyin ameliyatlarında kullanılan aletin 30 bin sterlin olduğunu hatırlatan belgesel yapımcılarına da, "Hepimizin evde kullanılan matkapları kullanmasını tabi önermiyorum. Ancak anlık keşiflerin ne kadar önemli olduğunu bilmemiz gerekiyor" yanıtını verdi.

LOKAL ANESTEZİ İLE YAPTI

Ameliyatı, anestezi uzmanı olmadığı için lokal anestezi ile yapmak zorunda kaldığını anlatan beyin cerrahı Henry Marsh, ameliyat boyunca hastanın kendini kaybedip etmediğini kontrol etmek için onunla sürekli olarak konuşmuş. Marsh, yılda iki kez Doğu Avrupa ülkelerine giderek, hastalara karşılıksız şifa dağıtıyor.