BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Marsta umutları tüketen buluş

Anka Kuşu Mars'ta su bulunca tüm dünya sevinmişti. Ama bugün gelen bir buluş haberi bu sevinci yok etti. Bakın Mars'ta umutları tüketen buluş ne?

Abone ol

Kızıl Gezegen'de niçin hayatın oluşmadığını gösteren önemli bir delil bulundu. Evet Mars'ta su var ama toprağında da yakıcı miktarda tuz var...

"Kızıl gezegen" olarak da bilinen  Mars'ın toprağını mayıs ayından beri inceleyen "Zümrüd-ü Anka" (Phoenix)  adlı robotun, Mars toprağında hayatın oluşumunu oldukça güç hale getiren bir kimyasal madde bulduğu belirtildi.

YAKICI TUZ BULUNDU

Bilim adamlarının Mars'ın kuzey kutbu yakınında, Dünya'dakini andıran ve  asparagas, yeşil bezelye ve şalgam yetiştirmeye elverişli araziler bulunduğu yönünde daha önce yaptıkları açıklamalara karşın, yapılan  ikinci laboratuvar testleri, Mars toprağında kimyasal olarak aktif ve  son derece yakıcı bir tuz olarak bilinen “perchlorate” maddesinin bulunduğunu ortaya çıkardı.

Bilim adamları bulunan maddenin perchlorate  olduğunun doğrulanması halinde Mars toprağının hayat oluşumu için daha  önce inanılandan daha az elverişli olduğunun açıklık kazanacağını söyledi.

HAYAT OLUŞUMU ZOR

Görüşüne başvurulan, ancak Mars'taki araştırma ile ilgisi bulunmayan  Brown Üniversitesinden bir jeolog olan Joh Mustard, bütün veriler belli  olana kadar Mars toprağının potansiyel olarak hayatın oluşumunu  destekleme ihtimalinin saklı tutulmasını kaydederek, “ancak ilk bakışta  bu tepkisel bir bileşik. Bu genelde hayatın oluşumu ile ilgisi olmayan  bir madde” diye konuştu.

PATLAYICI MADDELERDE KULLANILIYOR

Perchlorate maddesinin Dünya'da hem doğal halde hem de insan yapısı bir  zehirleyici madde olarak, bazen toprakta ve yerüstü sularında  bulunduğuna işaret eden uzmanlar, katı roket yakıtının ana maddesini  oluşturan bu maddenin, havai fişeklerde ve diğer patlayıcı maddelerde kullanılan bir madde olduğuna dikkat çekiyorlar.