BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.440,75
HABER /  GÜNCEL

Marmara için korkutan uyarı! Her an...

Çanakkale’de meydana gelen depremler Marmara'daki depremlerin habercisi mi? Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Onur Köse deprem uyarısında bulundu.

Abone ol

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, Türkiye’nin her yerinde her zaman depremlerin meydana gelebileceğini belirterek "Marmara bölgesinde her gün, her an büyük bir deprem yaşanacakmış gözüyle bakmalı ve gerekli tedbirler de ona göre alınmalı" dedi.

Son günlerde Türkiye’nin farklı noktalarında meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, "Türkiye’nin deprem haritasına baktığımızda her yerinde deprem meydana gelebileceğini görmekteyiz. Bunlar genelde Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fayı gibi faylar üzerinde toplanıyor. Zaten bu bölgelerde 7 büyüklüğünde bir deprem meydan geldiğinde 200 kilometreye kadar olan mesafelerdeki yerleşkelerde yıkım yapabilmektedir" dedi.

"TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE HER ZAMAN DEPREM OLABİLİR"

Türkiye’de son 100 yılda çok büyük depremler yaşandığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, "Marmara depremleri, en son yaşanan Van depremleri, Erzincan’da yaşanan depremler bunlara örnektir. Bunlar önemli fay hatları üzerinde meydan gelen depremlerdir. Genellikle de bu depremler 7’nin üzerinde oldukları için önemli yıkım ve can kayıplarına sebep olmaktadırlar.

Ancak şunu da bilmeliyiz ki Türkiye’nin her yerinde her zaman deprem olabilir. Bu depremlerin büyüklükleri 4’ün üzerinde olduklarında genelde hissedilebiliyor. Bunun süresi ne kadar fazla olursa insanlarımızın da kaygıları o derece artmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’de yaşayan insanların dünyanın tektonik yapılanması üzerinde yer alan bir ülke olduğumuzu bilmesi ve dolayıyla da kendi bölgelerinde de depremlerin meydana gelebileceklerinin farkında olmaları önemli" diye konuştu.

ÇANAKKALE DEPREMLERİ MARMARA DEPREMİNİN HABERCİSİ Mİ?

Marmara bölgesinde meydana gelebilecek olası depremleri de değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, "Çanakkale’de meydana gelen depremlerin Marmara’da meydana gelebilecek depremlerin habercisi olduğuna inanmıyorum. Çünkü depremsellik açısından farklı bölgelerdir. Fayların karakterleri de farklıdır" ifadelerini kullandı.

'HER GÜN DEPREM OLABİLİR GÖZÜYLE BAKILMALI'

Marmara bölgesinin Türkiye’nin can damarı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, "Marmara’da her gün, her an büyük bir deprem yaşanacakmış gözüyle bakılmasını ve tedbirlerin de ona göre alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Marmara bölgesi hem sanayisiyle hem de nüfus yoğunluğuyla Türkiye’nin can damarıdır. Marmara bölgesinde çok büyük yıkımlar meydana gelmesi durumunda bütün Türkiye çok olumsuz bir şekilde etkilenir. Biz bu gerçeği göz ardı edemeyiz" şeklinde konuştu.