BIST 10.147
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.473,54
HABER /  GÜNCEL

Mardini kazdıkça altın fışkırıyor

Kanalizasyon çalışması sırasında ortaya çıkan altınlara bir yenisi daha eklendi. Bugün günyüzüne yeni altınlar çıktı.

Abone ol

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde geçen hafta yapılan kanalizasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan altın küpten sonra devam eden kazı çalışmalarında iki küp daha ortaya çıkarıldı.

Sürekli köyünde arkeologların yaptığı kazı esnasında içi muska, gümüş kolye ve sikke dolusu iki küp daha toprak altından çıkarıldı. Şu ana kadar Sürekli köyünde yapılan kazlarda Milattan önce 3 bin yılına ait bir höyüğün izine rastlandığı açıklandı.

Mardin Müze İl Müdürü Nihat Erdoğan, Sürekli köyündeki kazılarda toplam 104 tanesi altın sikke olmak üzere, 300 parça gümüş, bronz sikke, boncuk, bilezik ve ziynet eşyasından oluşan kültür varlıklarına ulaştıklarını söyledi. Sürekli köyünü sit alanı içerisine almak için çalışma başlattıklarını ifade eden Erdoğan, "Kazı çalışmaları yaklaşık 2 hafta daha sürebilir. Kazıda küçük toprak kâseler içerisinde bulunan kültür varlıklarının Bizans, İlhanlılar ve Eyyübiler dönemine ait olduğuna dair bilgilere ulaştık. Burada önemli tarihi bulguları gün ışığına çıkarmak için büyük çaba sarf ediyoruz." dedi.

KÖYDE HÖYÜK BULUNDU

Kazıların devam ettiğini dile getiren Arkeolog Nizamettin Orhan ise mimari kültürleri ortaya çıkarmak için çalıştıklarını, kazıların 2 hafta daha sürebileceğini aktardı. Orhan, "Köyün içinde höyük bulundu. Köy çok zengin bir kültüre sahip. Bu zenginliği ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu nedenle köyün sit alanı içerisine alınması için uğraşıyoruz." diye konuştu.

MUSKA VE GÜMÜŞ SİKKELER UZMANLAR TARAFINDAN İNCELENİYOR

Kazılarda ortaya çıkarılan ve 13. yüzyılda hüküm süren İlhanlılar dönemine ait olduğu anlaşılan muska ve gümüş sikkeler Mardin Müzesi'nde koruma altına alındı.

Mardin Müzesi'nde görevli arkeolog ve restoratör ve konservatör uzmanları, bulunan eserleri incelemeye aldı. Paslanan eserlerin üzerindeki toprağın müze görevlileri tarafından titizlikle temizlendiği bildirildi.

Çalışmalara katılan Restoratör-Konservatör Vural Züngür, uzun süre toprağın altında kalması nedeniyle gümüş sikke ve muskaların üzerinde oksitlenme meydana geldiğini belirtti.