BIST 10.657
DOLAR 32,10
EURO 34,90
ALTIN 2.428,15
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Mardin'de kadınların cenaze yıkama ilgisi

Mardin'de müftülük ve Halk Eğitim Merkezince açılan Cenaze Yıkama ve Kefenleme Kursu kadınlardan büyük ilgi görüyor.

Abone ol

Mardin'in Müftülüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü İşbirliği ile Sosyal Destek (SODES) projesi kapsamında açılan "Cenaze Yıkama ve Kefenleme Kursu" büyük ilgi gördü.

Yaklaşık bir ay boyunca devam edecek kursa 32 kadın katılıyor. Fuat Yağcı Camii İmamı Hasan Yenigün tarafından maket üzerinde uygulamalı olarak verilen kursta kadınlara İslam fıkhıyla ilgili dersler de veriliyor.
Cenaze yıkama ve kefenleme kursuna katılan Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya, Özellikle Türkiye'nin deprem bölgesi olması ve Elazığ'da yaşanan depremin ardından ihtiyaç duyulan kadın gassalların (cenaze yıkayan kişi) yetiştirilmesi için kurs açtıklarını söyledi.

Fuat Yağcı Camii İmamı Hasan Yenigün rehberliğinde 42 saat devam edecek kursta, 32 kadının katıldığını ifade eden Kızılkaya, "Bu proje Türkiye genelinde uygulanan bir proje. Mardin'de bir tane bayan gassal bulunmakta. Bu da yetersiz oluyor. Geçtiğimiz yıl Bilge köyünde yaşanan katliamda bu sıkıntıyı çektik. Allah göstermesin son olarak Elazığ depremi, Adapazarı, İstanbul ve Gölcük'te yaşanan depremde binlerce insanımızı kaybettik. Ve orada cenaze yıkamak için bayan gassallere ihtiyaç duyuldu. Bu tür olaylara hazırlıklı olmalıyız. Bu işi bilmek gerekir. Bu proje kapsamında hem erkekler hem de bayanlara yönelik kurslar açarak eğitmekteyiz." dedi
Fuat Yağcı Camii İmamı Hasan Yenigün ise Türkiye'de değişik tarihlerde depremler yaşandığına dikkat çekerek, olası afetlerde ve depremlerde cenaze yıkama ve kefenleme için ihtiyaç duyulan bayan gassalleri yetiştirmek için SODES kapsamında açılan kurslara bayanlardan büyük ilgi gösterdiğini dile getirdi.
Yenigün, "Mardin'de bayan gassallerin az olması nedeniyle geçtiğimiz yıl Bilge köyünde yaşanan katliamda ölen kadınları ve kız çocukları yıkamak için büyük sıkıntı çektik. Malum ülkemizde sık sık depremler yaşanmakta. Buna göre her şeye hazırlıklı olmalıyız. Burada hem erkeklere hem de bayanlara cenazenin nasıl yıkanacağı ve nasıl kefenleneceği konusunda pratik ve uygulamalı dersler veriyoruz. Kursa katılan bayanların bu konudaki eksikliği de giderildi." şeklinde konuştu.
Kursa katılan Emine Aslan(55) da, hayırlı bir iş olduğu için kursa katıldığını söyledi. Aslan, "Bu imkânı sağlayan Mardin Müftülüğü'ne çok teşekkür ediyorum. Kulaktan duyma sözlerden, derme çatma dedelerimizden kalma hikâyelerle değil, İslami bilgiler doğrultusunda eğitildik. Cenaze yıkama yanında İslami bilgiler ve fıkıh bilgileri de aldık." diye konuştu.