BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.394,64
HABER /  GÜNCEL

Manisayı sağanak yağış vurdu!

Yağışlar Manisa'yı esir aldı. Yağışlar nedeniyle Gediz ve Nif Çayı taştı, tarım alanlarını su bastı.

Abone ol

Manisa Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp, yaptığı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıda yağışların süreceğinin belirtilmesi üzerine kriz masası oluşturulduğunu söyledi.

Gediz Nehri ile Nif Çayı taşkın bölgesinde bulunan Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki bazı evlerin, su baskını ihtimaline karşı tedbir amaçlı tahliye işlemlerine başlandığını ifade eden Yalınalp, "Zabıta, Sivil Savunma ve Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerimiz, mahallede anonslar yaparak, vatandaşlardan evlerini boşaltmalarını istiyorlar. Tahliye sırasında vatandaşlara kolaylık sağlamak amacıyla minibüsler ve kamyonları bölgeye sevk ettik" dedi.

Vicdan Karaosmanoğlu İlköğretim Okulu ile 85. Yıl TBMM Çok Programlı Lisesi'nin vatandaşların barınması için hazırlandığını belirten Yalınalp, olağanüstü bir durum oluşmadan tedbir amaçlı yürüttükleri çalışmaları tamamladıklarını kaydetti.

Necmettin Yalınalp, kriz masasının, İl Özel İdaresi, Köy Hizmetleri Şube Müdürlüğü, DSİ 22. Şube Müdürlüğü, Bayındırlık İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sivil Savunma Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Alay Komutanlığı temsilcilerinden oluştuğunu da sözlerine ekledi.

Bu arada, Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki 9 evin de tahliye edildiği öğrenildi.

Ev ve iş yerlerini su bastı

Manisa Merkeze bağlı 700 nüfuslu Aşağı Kayapınar köyünde sağanak yağıştan dolayı heyelan tehlikesine karşı Manisa Belediyesi ile İl Sivil Savunma Müdürlüğüne bağlı ekipler önlem aldılar.

Manisa'da dün sabah saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden yağış gece boyunca sürdü. Sağanak yağıştan dolayı Manisa'nın değişik semtlerinde bodrum ve zemin katında bulunan yaklaşık 20 kadar ev ve iş yerini su bastığı ve itfaiye ekipleri tarafından müdahale edildiği belirtildi.

DSİ 22. Şube Müdürü Bilgin Telek, Manisa'daki dere ve çaylarda su miktarının en üst düzeye ulaştığını bildirdi.

Telek, yaptığı açıklamada, son yağışların ardından Manisa'daki tüm dere ve çayların, istenen doluluk oranlarına ulaştığını söyledi.

Kurak geçen yazın ardından Manisa ovasındaki taban suyunu şişirmek amacıyla sulama kanallarına su verildiğini ifade eden Telek, "Kanallara topraktaki doyumu arttırmak amacıyla su veriyoruz. Taban suyundaki kuraklığı azaltmak amacıyla, yağmura rağmen, ana sulama kanalları vasıtasıyla çeşitli yerlere su tahliyesini sağlıyoruz" dedi.

Büyük Menderes nehri taştı

Büyük Menderes Nehri'nin, yağışların etkisiyle taşması üzerine, Aydın'ın Söke ilçesinde, buğday ekili tarım arazileri su altında kaldı.

Edinilen bilgiye göre, bir hafta içinde metrekareye 116 kilogram yağış alan bölgede, Büyük Menderes Nehri'nin taşmasıyla birlikte, Söke-Bağarası kara yolunun bazı bölümlerinde su yüksekliği yolla aynı seviyeye geldi.

Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız yaptığı açıklamada, Menderes Nehri'nde suyun 5,85 metreye yükseldiğini belirtti. Sarıçay'dan gelen su miktarının azaldığına dikkati çeken Yıldız, "Ancak, Menderes Nehri ve barajlara kadar olan bölgede dereler ve çaylar tamamen dolu geliyor. Bu da gösteriyor ki, Söke Ovası'nda su seviyesi daha da yükselecek. Su, Söke-Bağarası yolunun üzerinden taşabilir" dedi.

Kesin olmayan ölçümlere göre, Söke Ovası'nda yaklaşık 10 bin dekar buğday ekili alanın su altında kaldığını işaret eden Yıldız, zarar gören alanın, su seviyesinin yükselmesiyle artabileceğini de sözlerine ekledi.

Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Tanyeri de her sene yağışlar nedeniyle nehirde taşkınlar yaşandığını hatırlatarak, "Yaz aylarında ürünümüzü sulayacak su bulamıyoruz. Kışın ise ürünümüz su altında kalıyor" diye konuştu.

Yıllardır Çine Barajı'nın tamamlanmasına yönelik mücadele verdiklerini söyleyen Tanyeri, barajın tamamlanması halinde taşkın felaketinin yaşanmayacağını kaydetti.

Burunköy muhtarı Halil Eskibaş ise Büyük Menderes Nehri'nin taşmasıyla Burunköy Ovası'nda da 3 bin dekar ekili tarım arazisinin su altında kaldığını ifade etti.