BIST 10.544
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,04
HABER /  GÜNCEL

Manisa Salihli'de içki yasağı

Manisa'nın Salihli ilçesi Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, "kamu güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığın" korunması gerekçesiyle bazı alanlarda içkiyi yasakladı.

Abone ol

İçki yasağı geldi Salihli karıştı

CHP Manisa Milletvekili Nuri Çilingir, Salihli Kaymakamı İsmail Hakkı Develi'nin içki yasağı kararını Meclis'e taşıdı. Develi, "Lümpenliği yasakladık" dedi

Manisa'nın Salihli ilçesi Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, "kamu güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığın" korunması gerekçesiyle, "gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekânlar, ibadethane, bahçe, terk edilen yapılar, inşaat, banka ATM'leri, köprü altları, okul bahçeleri, mezarlıklar, kamuya açık park ve bahçelerle yol kenarı, emniyet şeridinde" alkollü içki içilmesini yasakladı.

Develi imzalı, 1 Haziran 2005 tarihli resmi yazıda, yasak kararına uymayanlar hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu doğrultusunda, 100 YTL para cezası verileceği belirtildi. Yazıda, yasak kararının, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun "Kaymakamların hukuki durumları, görev ve yetkileri"ni düzenleyen 32. maddesinin, "İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufa mütaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır" şeklindeki (ç) bendi uyarınca alındığı belirtildi.

Bakan Aksu'ya sordu

CHP Manisa Milletvekili Nuri Çilingir, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği verdiği soru önergesinde, "Uygulamayı Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırı buluyor musunuz? Uygulama sizce doğru mudur? Yetki sınırlarını aşarak hissi duygularla hareket eden kaymakamlar hakkında bakanlığımızca hangi işlemler yapılmaktadır? Kaymakam hakkında işlem yapmayı düşünüyor musunuz?" sorularını yöneltti.

Çilingir, Milliyet'e yaptığı açıklamada, kararı bölge idare mahkemesine götüreceğini kaydetti. Develi için "AKP'ye yaranmak, yağcılık için yapıyor" değerlendirmesini yapan Çilingir, "Piknik yerlerinde insanların çoğu mangal yaparken içki içiyor. Eskiden şeriatı şırıngayla enjekte edeceğiz diyen belediye başkanları vardı" dedi.

Develi, Çilingir'in kararı çarpıttığını, yasağın kamu ihtiyacından doğduğunu ve vatandaşlardan çok sayıda şikâyet geldiğini savundu. Okul bahçeleri ve parkların içki içilen yerler haline geldiğini öne süren Develi, "Lümpenliği, serseriliği yasakladık. Çocukların kişilik hakları ne olacak" diye konuştu. Yasağın piknik alanlarını kapsamadığını, gar lokantalarında da içki içilebileceğini, yasağın peronları kapsadığını belirten Develi, halktan tepki almadığını savundu.

Kaynak: