BIST 10.657
DOLAR 32,18
EURO 35,01
ALTIN 2.433,45
HABER /  GÜNCEL

'Mali politikalarda Brüksel'in yetkileri artırılsın'

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, euro bölgesinde istikrarın güvence altına alınabilmesi için, Lizbon anlaşmasında reforma gidilmesin şart olduğunu belirtti.

Abone ol

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Avrupa Birliği'nin işleyişinde radikal değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.

Schaeuble, partisi Hıristiyan Demokratlar'ın üyeleriyle yaptığı bir toplantıda, euro bölgesinde istikrarın güvence altına alınabilmesi için, Lizbon anlaşmasında reforma gidilmesin şart olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği'nin işleyişine önemli değişiklikler getiren Lizbon anlaşması üye ülkelerde zorlu bir onay süreci ardından 2009'da yürürlüğe girmişti.

Wolfgang Schaeuble konuşmasında ekonomi konularında Brüksel'e daha fazla yetki devredilmesi gerektiğini kaydetti.

Yeni anlaşma

Schaeuble, üye ülkelerin kamu harcamaları ve vergi politikalarında daha fazla merkezi denetimin olmasını istedi ve bunun için yeni bir anlaşma hazırlanabileceğini söyledi.

BBC Berlin muhabiri Steve Evans'a göre, Alman Maliye Bakanlığı yetkilileri, euro bölgesinin farklı ülkelerin mali politikalarını yönlendirecek gerekli altyapı olmadan kurulduğunu ve sistemin değişmesi gerektiğine inanıyor.

Ancak gözlemciler, yeni bir anlaşma müzakeresinin Avrupa Birliği içinde büyük tartışmalara yol açacağına dikkat çekiyor.

Muhabimize göre, Schaeuble'nin önerilerinin euro bölgesindeki mevcut krize bir etkisi olmayacak ancak Alman Bakan, bu krizin, sistemdeki sorunları açığa çıkardığını vurguluyor.