BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  GÜNCEL

Makedonlarla Yunanlılar arasında heykel krizi

Uzun yıllardır isim krizi yaşayan Makedonya ile Yunanistan arasında 'Büyük İskender'e sahiplenme çekişmesi sürerken, şimdi de Üsküp'ün merkezine İskender'e benzeyen dev bir atlı heykel dikiliyor.

Abone ol

Makedonya ile Yunanistan arasındaki tarihi ve kültürel miras tartışmaları sürüp giderken, Üsküp'ün merkezine Büyük İskender'e benzeyen dev bir bronz heykel dikilmesi için hazırlıklar devam ediyor.

"At Üstünde Savaşçı" adı verilen heykelin parçaları Üsküp'ün merkezindeki meydana getirildi. Heykelin bu hafta içinde bir bütün haline getirilmesi bekleniyor.

Makedonya hükümeti 22 metre yüksekliğindeki heykelin, yörenin kalkınması açısından önem taşıdığını savunurken, eleştirel çevreler bunun bir savurganlık olduğunu söylüyorlar.

Makedonya adı altında bir bölgeye sahip olan Yunanistan ise, öteden beri Üsküp yönetiminin, Büyük İskender'e sahip çıkmasını kabul etmiyor.

Makedonya adının Yunanistan'daki bir bölge için de kullanılması nedeniyle toprak iddiası olarak algılanması Atina'da yıllardır dile getirilen bir diğer suçlama.

Makedonya ile Yunanistan arasındaki gerilim, eski Yugoslavya'nın parçası olan ülkenin NATO'ya girmesinde ve AB üyeliği yolunda ilerlemesinde engel oluşturuyor.

Makedonya, Yunanistan'ı haksız davranmakla suçluyor; anayasa ve bayrağın değiştirilmesine ilişkin 1995 tarihli anlaşmayla, toprak üzerinde ortaya atılabilecek her türlü iddiaya bir nokta konulmuş olduğunu savunuyor.

Yeni heykel resmen "Büyük İskender" olarak adlandırılmış olmasa da, son yıllarda Üsküp Havalimanı'na ve Yunanistan'a giden ana karayoluna Büyük İskender adı verilmişti.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, heykel projesiyle milliyetçi duyguları kışkırtmakla suçlanmıştı.

İtalya'da yapılan heykel, tahminen 5,3 milyon euroya maloldu.

Eser, 10 metre yüksekliğindeki bir kaide üzerine yerleştirilecek 12 metrelik bir heykelden oluşuyor.