BIST 10.085
DOLAR 32,37
EURO 34,77
ALTIN 2.409,15
HABER /  GÜNCEL

Sığınmacılar Hatay'da huzursuzluk yarattı

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre Suriye'den Türkiye sığınan grubun Sünni çoğunluktan olması, Hatay'daki Alevi ve Sünniler arasında gerilim yarattı.

Abone ol

İngiltere'de bugün yayımlanan Independent gazetesi Suriye'den Hatay'a sığınan grubun Hatay bölgesinde yarattığı huzursuzluğa dair bir habere yer vermiş.

Hatay'dan Kim Sengupta ve Justin Vela tarafından yollanan haberin başlığı "Suriyeli sığınmacı sayısı arttıkça Türkiye etnik gerilimi hissediyor."

Haberde ele alınan olay, Hatay'ın, Sünni ve Aleviler'in birlikte yaşadığı Samandağ bölgesinde, Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'e karşı yapılan gösteri.

Samandağ bölgesinde yaşayan Aleviler'in, sınırı geçip Türkiye'ye sığınan Sünni Suriyeliler'e karşı olduklarını dile getirdikleri gösteri, muhabirlere göre bölgede yaşayan iki mezhebe ait topluluklar arasında tırmanmakta olan gerilimin yansıması.

BEŞAR ESAD İYİ BİR LİDER

Haberde Şam'daki Şii azınlıktan oluşan yönetimle uzaktan akraba olan Samandağ'daki Aleviler arasındaki yakınlığa kanıt olarak Alevi taksi şöfürü Haydar Tekil'in "Sığınmacıların söylediklerine inanmıyoruz. Beşar Esad iyi bir liderdir. Suriye'de bizim yaşadığımızdan daha iyi bir hayat var" sözlerine yer verilmiş.

Independent muhabirlerine çevirmenlik yapan Alevi gencin, Güveççi'deki Sünni bir dükkan sahibinden işittiği azar ise gerilimin karşı tarafını yansıtmak için kullanılmış.

Haberde, Hatay'daki farklı mezhepler arasındaki hassas dengenin zarar görmemesi için sınırdan giriş yapan Suriyeliler'in toplu kamplarda tutuldukları bildirilirken, ismi açıklanmayan bir yetkilinin şu sözlerine yer verilmiş:

"Suriye'de şu an yaşanmakta olanların ardından ciddi mezhep kavgalarının yaşanacağını düşünüyorum. Benzer bir durumun burada yaşanmasını kesinlikle istemeyiz. O yüzden durum düzeldiği zaman Suriyeliler'in ülkelerine dönmelerini diliyoruz."

Haberde görüşlerine yer verilen Adalet ve Kalkınma Partisi Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya ise Hatay'da yaşayan Alevi ve Sünniler arasında sorun olduğunu kabul etmemiş ve "Suriyeli kardeşlerimize kapımız sonuna kadar açıktır" demiş.