BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,95
HABER /  GÜNCEL

Mahkemelere ağır ceza

Ağır ceza mahkemeleri, tarihinin en ağır yılını yaşıyor. Eski dosyalar yeniden inceneniyor

Abone ol

Bursa'da, geçmiş yılların tüm dosyaları, AB uyum sürecinde çıkarılan yeni TCK'ya göre tekrar inceleniyor. Ağır ceza mahkemeleri, tarihinin en ağır yılını yaşıyor.

AB üyelik sürecinde yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 1 Haziran 2005'ten itibaren yürürlüğe girmesinin ardından, ağır ceza mahkemeleri tarihinin en yoğun günlerini geçiriyor. Cumhuriyet tarihinden itibaren ağır ceza mahkemelerindeki binlerce dosya, arşivlerden çıkarılıyor. Adam öldürmekten gaspa, dolandırıcılıktan cinsel istismar suçlarına kadar tüm dosyalar, yeni TCK'nın hükümlerine göre değerlendiriliyor. Tozlu raflardan çıkarılan binlerce dosyaya yeniden karar verilerek infaz ediliyor.

Şehirdeki 5 ayrı ağır ceza mahkemesi, her yıl artarak devam eden iş yüklerinin üzerine bir de eski dosyaların eklenmesiyle tarihinin en ağır yılını geçiriyor. 2004 yılından 2005 yılına devreden 2 bin 142 dosyaya, 2005 yılında açılan 2 bin 466 dosya daha eklendi.

Bunlara geçmiş yılların dosyalarının da eklenmesi üzerine en ağır yılını geride bırakan şehirdeki 5 ayrı ağır ceza mahkemesinde bin 941 dosya karara bağlandı. 2006 yılına ise 2 bin 675 dosya devretti.  Şimdi ağır cezalar, hem geçmiş yıllardaki kararlarla hem de yeni davalarla adeta boğuşarak karar vermeye çalışıyor.