BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.523,23
HABER /  GÜNCEL

Mağdur kadınlar için 200 avukat

Şiddet gören kadın ve çocukların tüm hukuk işlemleri Ankara Barosu’nun tahsis edeceği 200 kişilik avukatla takip edilecek.

Abone ol

Şiddet gören kadın ve çocukların tüm hukuk işlemleri Ankara Barosu’nun tahsis edeceği 200 kişilik avukatla ücretsiz takip edilecek. Ankara’da başlayacak örnek uygulama diğer illerde de hayata geçecek.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Ankara Barosu ile yarın protokol imzalıyor. Şiddet gören kadınlar ve mağdur çocuklarının tüm hukuk işlemlerini Ankara Barosu’nun tahsis edeceği avukat ordusu ücretsiz takip edecek.

ÖNCE ANKARA'DA

Sığınma evlerinde kalan kadınlar ve çocuklarının polis aşamasından mahkemeye kadar olan tüm görüşme ve işlemlerinde yanlarında mutlaka avukat olacak. Ankara Barosu Başkanlığı ile Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (SHÇEK) arasında imzalanacak 5 yıllık protokol, diğer illerin barolarıyla da imzalanacak.

ÜCRETSİZ HİZMET

Şiddet tehditi altında olan kadınlar ve çocukları da kapsayacak protokolle “Şiddet mağdurlarının polis tarafından eve gönderilmesi”, “Mahkeme tarafından koruma kararı alınmaması”, “Avukat ücretini ödeyememe gibi nedenlerle davadan kaçırılması” gibi sorunların çözülmesi amaçlanıyor. Bu haktan, sadece kadın sığınma evinde kalanlar değil, SHÇEK ve Ankara Barosu’na ulaşan tüm mağdur kadınlar yararlanabilecek.

GİZLİLİK ESAS ALINACAK

Baro, en az 10 yıllık deneyimle 200 kadar avukatı bu hizmeti vermeleri için ücretsiz görevlendirecek. Mağdur kadınları, SHÇEK yetkilileri Ankara Barosu Adli Yardım Merkezi’ne yönlendirecek. Protokolün yürütülmesi sırasında tarafların karşılıklı edindiği bilgiler, izin alınmaksızın yayınlanamayacak ve üçüncü sahıslarla paylaşılamayacak.

MECLİS TATİLE GİRMEDEN KORUMA

Şiddet mağdurlarının yalnızca eşe değil, eski eş, imam nikahlı eş ve sevgiliye karşı da korunmasını amaçlayan yasal düzenlemeye hız verilmesi de kararlaştırıldı. Tamamlanmasına rağmen üç aydan beri bekletilen üç maddelik “koruma kapsamını genişleten” düzenleme konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan’a bilgi verildi. Düzenlemenin TBMM tatile girmeden yasalaşması bekleniyor.

KADIN ŞİDDETİ KABUL EDİYOR

Bolu ’da düzenlenen “Medyada Kadın Algısı, İstihdam ve İstismar Çalıştayı”ndan konuşma yapan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf şiddete uğradığında ne yapacağını bilemeyen kadınların sayısının çok fazla olduğuna dikkat çekerek, “Bir kadın asla kurtulamayacağını düşündüğü için şiddet görmeye razı oluyorsa bunda hepimizin payı vardır” dedi.