BIST 10.459
DOLAR 32,29
EURO 35,11
ALTIN 2.476,74
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti gurbetçi için formül arayışında

AK Parti, gurbetçilerin önümüzdeki seçimde bulundukları ülkelerde oy kullanabilmesi için çözüm arıyor.

Abone ol

AK Parti, YSK’nin “bu seçime yetişmez” demesine karşın, gurbetçilerin 12 Haziran’da gümrük kapıları yerine bulundukları ülkelerde oy kullanabilmeleri için formül arıyor.

Bu konudaki yol haritası, çalışmanın tartışılacağı bugünkü MKYK toplantısında belirlenecek.  Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek başkanlığında bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışmada, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Bu karar, yurtdışındaki vatandaşın seçme, seçilme özgürlüğüne bir tokattır. Açığa düştük. Bizi sabote mi ediyorsun?” dediği YSK kararındaki şu teknik zorluklar değerlendiriliyor:

 “Vatandaşlarımızın Almanya’da oy kullanmalarıyla ilgili temel sorun, resmi makamlardan izin alınıp alınmaması dışında, 1.9 milyon seçmenin 13 başkonsolosluğumuz ve büyükelçiliğimiz imkanları dahilinde teknik olarak nasıl oy kullanacağı.Yaklaşık 10 bin seçim sandığına ihtiyaç duyulacak. Almanya’daki temsilciliklerimizin olanaklarının bu kadar sandığın tek günde kurulmasına imkan vermiyor. Bu nedenle hafta sonları da çalışılmak kaydıyla 38 gün oy kullanılabileceği, bunu da bir günde yaklaşık 52 bin seçmenin oy kullanacağı anlamına geliyor. Böyle bir rakam ise mekan, personel, güvenlik ve temizlik gibi büyükelçilik ve başkonsoluslukların imkanlarının ötesinde Alman makamlarını da güvenlik ve kamu düzeni açısından endişelendireceğinin tahmin ediliyor.”

YSK kararında, 4 Şubat 2011 itibariyle yurtdışındaki 2 milyon 546 bin 182 seçmenden sadece 626 bin 698’inin adresinin kütüklerde yer aldığı belirtildi. Şehir ve adres bazında seçmen listelerinin oluşturulmasının imkansız olduğu da vurgulanan notta, bunun için kendileriyle birlikte Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Dışişleri Bakanlığının ortak bir çalışma yapılması gerektiği, bu işlemin seçime sağlık bir şekilde yetiştirilmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.