BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.444,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Maden arama tartışmaları büyüyor

Aydın'ın Kuşadası ilçesine bağlı köylerde 6 ayrı noktaya maden arama ruhsatı verilmesiyle ilgili tartışmalar giderek yeni boyut kazanıyor.

Abone ol

Aydın'ın Kuşadası ilçesine bağlı köylerde 6 ayrı noktaya maden arama ruhsatı verilmesiyle ilgili tartışmalar giderek yeni boyut kazanıyor.

Kuşadası Kaymakamlığı ve Kuşadası Belediyesi, söz konusu maden arama ruhsatların bölgeye zarar vereceği gerekçesiyle iptal edilmesi için resmi olarak Aydın Valiliği'ne başvurdu. Bu arada, Kirazlı köyündeki maden sondajı sırasında içme suyu çıkan bölgelerde inceleme yapan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, maden ruhsatlarının iptali için açılan davalara müdahil olacaklarını açıkladı.

Bilindiği gibi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Kuşadası'nda Kirazlı köyüne iki, Yaylaköy'e iki, Kuşadası mücavir alan sınırları içerisine bir ve Soğucak köyüne de birer adet maden arama ruhsatı verilmişti. Turizm potansiyeli ile Türkiye'nin önemli merkezleri arasında yer alan Kuşadası'nda 6 ayrı noktaya maden arama ruhsatı verilmesi başta köylüler olmak üzere çevre kuruluşlarının da büyük tepkisiyle karşılaşmıştı. Tepkiler ışığında ruhsat alan firmanın Kirazlı köyünde yaptığı maden arama sondajından ise içme suyu çıkmıştı. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, beraberinde Aydın İl Genel Meclisi Üyesi Zekeriya Diner ve belediyenin teknik ekibiyle birlikte maden sondajı sırasında su çıkan bölgede inceleme yaptı. Durumu vahim olarak değerlendiren Belediye Başkanı Altungün, "Sondaj çalışmalarından maden yerine içme suyu çıkması aslında tepkilerin ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor. Kuşadası Belediyesi olarak maden arama ruhsatlarının iptali için açılan davaya müdahil olacağız" dedi.

VALİLİĞE BAŞVURU YAPILDI

Bu arada, Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Kaymakamlığı tarafından maden arama ruhsatlarının bölgeye zarar verdiği gerekçesiyle Aydın Valiliği'ne başvuruda bulunuldu. Belediye Başkanı M. Esat Altungün ve Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen tarafından imzalanan rapor Aydın Valiliği'ne sunuldu. Kaymakam ve Belediye Başkanı imzalı raporda şu görüşlere yer verildi: "Kirazlı Köyü Aydın İl Genel Meclisi tarafından organik tarım bölgesi ilan edilmiştir. Maden arama kararı verilen bölgelerin büyük çoğunluğu 1. derecede sit alanıdır. Bölge aynı zamanda Kuşadası ve çevresine su sağlayan önemli bir su havzasına sahiptir. Aynı zamanda zeytincilik ve bağcılığın yapıldığı bir alan tarım bölgesidir. Bu bölgede bir madencilik arama çalışması hem ekolojik yapıya zarar verecek, hem de buradaki su kaynağının geri dönülmez bir şekilde kirlenmesine yol açacaktır. Bunun yanında burada tarımsal faaliyetler ciddi anlamda zarar görecektir. Bölgenin bir kısmı aynı zamanda sit alanı ilan edilmiş ve yasalar gereği sit alanında maden arama çalışması yapılamaz. Kuşadası kamuoyunda büyük tedirginliğe neden olan maden arama çalışmalarıyla ilgili olarak gerekli incelemenin yapılmasını ve verilen ruhsatların yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Bunların yanında, ilgili madencilik şirketinin Kirazlı köyünde başlattığı maden arama sondajı sırasında 131 metreden saniyede 30 litre ve 180 metreden de yine saniyede 30 litre olmak su kaynağına ulaşılmıştır. 2 gün önce gerçekleşen sondajdan çıkan saniyede toplam 60 litre su boşa akmakta olup, buradaki araziye, ağaçlara ve ekili alanlara zarar vermektedir. İlçemizin su ihtiyacı göz önüne alındığında bu iki sondajın Kuşadası Belediyesi'ne içme suyu sağlayan kaynaklara dahil edilmesi için belediyemize tahsis edilmesini talep ve arz ederiz "